Blåmusslor med provencalegarnityr

Foto: Joel Wåreus, Norsk Fisk ¤

Blåmusslor med provencalegarnityr

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blåmusslor med skal

1.0 

kilo

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Timjan färsk

1.0 

kruka

Torrt vitt vin

3.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Matolja (rapsolja)

2.0 

msk

 

Garnityr

 

 

 

Bacon

4.0 

skivor

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Tomater

2.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Haricots verts färska

50.0 

gram

Persilja

1.0 

knippe

 

Kockskolan:

 

Om provencale ¤

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1562 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 269 gram)

Ingredienser

Visa:

Blåmusslor med skal 1.0 kilo 22%

Schalottenlök 2.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Timjan färsk 1.0 kruka 1%

Torrt vitt vin 3.0 dl 13%

Grädde 1.0 dl 23%

Matolja (rapsolja) 2.0 msk 15%

 

Garnityr 

Bacon 4.0 skivor 16%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Tomater 2.0 styck 2%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Haricots verts färska 50.0 gram 1%

Persilja 1.0 knippe 1%

 

Kockskolan:

Om provencale ¤ Äts ej

Skapat av: Norsk Fisk

Tillagning

  1. Borsta och skölj musslor. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka timjan.
  2. Fräs lök, vitlök och timjan i olja i en stor kastrull. Tillsätt vin. Koka upp. Lägg i musslorna. Koka på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Släng bort de musslor som inte öppnat sig. Plocka musslorna och behåll i en sida av skalet.
  3. Koka ner fonden. Tillsätt grädde. Koka ytterligare 4-5 minuter. Smaksätt med salt och lite extra vitlök så att den får lite karaktär.
  4. Koka tomater i 10 minuter. Kyl ner tomaterna. Skala och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet fint.
  5. Strimla baconskivor. Skala och finhacka vitlöksklyfta. Finhacka chilifrukt och persilja.
  6. Fräs baconstrimlorna knapriga tillsammans med vitlöken. Låt chilifrukten och haricotsverts fräsa med mot slutet. Rör i persiljan och de hackade tomaterna. Häll allt över musslorna.
  7. Mixa fonden med en stavmixer. Fortsätt kör tills fonden är skummig. Toppa med fonden över musslorna.

Kockens kommentar

Blåmusslor med provencalegarnityr kräver lite trevligt pyssel vid spisen men är inte komplicerad. Belöningen är en läcker rätt som du säkert kommer att bjuda på igen.

Fler recept inom Förrätt med musslor

Liknande recept som Blåmusslor med provencalegarnityr