Dryck till skaldjursrätt med sötma
Skaldjur som paneras, friteras och som serveras med en sötsur sås till, är ett bra exempel på en kraftfull, kaloririk skaldjursrätt. Skaldjursätter är sällan enbart söta, utan vanligtvis sötsura. Sötman i maten ställer krav på sötma i drycken.
2 matchande recept inom skaldjursrätt med sötma
-
Mousserande vitt vin
69 kr, Nr 7735
-
Torrt blommigt vitt vin
179 kr, Nr 6604 BOX
-
Torrt druvigt vitt vin
Jules Muller Gewurztraminer Réserve
102 kr, Nr 6702
-
Ljus medium lager
14 kr, Nr 1229
-
Ljus medium ale
18 kr, Nr 1659
-
Torrt druvigt vitt vin
85 kr, Nr 6381
-
Halvtorrt friskt vitt vin
99 kr, Nr 5962
Vin till kraftfull skaldjursrätt med sötma
När det finns söt-syrliga smaker i maten väljs med fördel ett vin med liknande karaktär. När matens söta, respektive syrliga, smaker kombineras med vinets sötma och syra framhävs istället fruktigheten i vinet. Ett alltför torrt, friskt, vin i kombination med söt smak i mat förstärker det syrliga och vinet kan upplevas som surt.
Öl till kraftfull skaldjursrätt med sötma
Öl passar sällan till riktigt söt mat. Sötma i mat gör att öl verkar torrare, beskare och syrligare. Söt mat kräver söta drycker och öl är som regel inte söt. Bortsett från efterrätter är maträtter ellertid sällan kraftigt söta, utan viss sötma förekommer vanligtvis i form av tillbehör och då brukar öl fungera bra. Bäst fungerar fylliga och alkoholstarka öl med ringa eller begränsad beska. Finns viss sötma i ölet är det till fördel.