Dryck till skaldjursrätt med sötma

Skaldjur som paneras, friteras och som serveras med en sötsur sås till, är ett bra exempel på en kraftfull, kaloririk skaldjursrätt. Skaldjursätter är sällan enbart söta, utan vanligtvis sötsura. Sötman i maten ställer krav på sötma i drycken.

2 matchande recept inom skaldjursrätt med sötma

Vin till kraftfull skaldjursrätt med sötma

När det finns söt-syrliga smaker i maten väljs med fördel ett vin med liknande karaktär. När matens söta, respektive syrliga, smaker kombineras med  vinets sötma och syra framhävs istället fruktigheten i vinet. Ett alltför torrt, friskt, vin i kombination med söt smak i mat förstärker det syrliga och vinet kan upplevas som surt.

Öl till kraftfull skaldjursrätt med sötma

Öl passar sällan till riktigt söt mat. Sötma i mat gör att öl verkar torrare, beskare och syrligare. Söt mat kräver söta drycker och öl är som regel inte söt. Bortsett från efterrätter är maträtter ellertid sällan kraftigt söta, utan viss sötma förekommer vanligtvis i form av tillbehör och då brukar öl fungera bra. Bäst fungerar fylliga och alkoholstarka öl med ringa eller begränsad beska. Finns viss sötma i ölet är det till fördel.