(blomkål, Så används blomkål)
Latin: Brassica oleracea (ssp. botrytis) var. botrytis
cauliflower
chou-fleur
cavolfiore, cavolfiore verde di Macerata, cavolfiore violetto di Catania
Blumenkohl, Karfiol
coliflor
Blomkål är en variant av arten kål som tillsammans med romanesco ingår i sortgrupp Botrytis (läs mer > Om kål). Det är en grupp kål med uppsvällda deformerade blomställningar med härkomst från östra Medelhavsområdet. Blomställningen slutar att växa på längden för att öka i tjocklek och bildar då blomkålshuvudet. Det finns olika varianter i olika färger varav vit blomkål är den vanliga. I Italien förekommer även grön ( cavolfiore verde di Macerata) och lila blomkål (cavolfiore violetto di Catania). För att blomkålen skall bli vit binds kronbladen samman över blomställningen. I annat fall blir den gul eller grön i solljuset. Se film, klicka på "True food" under bilden ovan.
Hälsa: Blomkål är nyttig mat, rik på C-vitamin och fibrer. Rå eller lättkokt är nyttigast.
Produktion/import: Världsproduktionen av blomkål inklusive broccoli var 25 miljoner ton år 2020 vilket utgjorde 36% av all producerad kål (läs mer > Produktion kål). Produktionen av kål i Sverige 2020 var 25.000 ton varav blomkål och broccoli 38%.
Odla: Blomkålen trivs i fuktigt klimat, men går att odla i Sverige om man bara har tillgång till vatten.
Miljö: Blomkål odlas som regel på friland vilket ur miljösynpunkt är bättre än växthusodlade grönsaker. Under juni till in i november finns svenskodlad blomkål, vilket är ett utmärkt miljöalternativ. Det finns ekologiskt odlad och KRAV-märkt blomkål.
SÅ ANVÄNDS BLOMKÅL
Ansa: Ta bort grova ytterblad. Skär bort nedre rotspetsen. Skölj den. Vill man få bort smådjur lägger man den i vatten med lite ättika i. För att rotstocken skall bli genomkokt skär man ett djupt kryss i den. Blomkålen kan också delas i buketter. Skär ut rotstocken. Bryt loss större block och skär av fästena till små buketter.
Blomkål kan ätas rå finskuren eller i små buketter (delar) i en sallad eller som dip-grönsak. Vanligast är dock att koka blomkålen. Gärna "al dente" (med tuggmotstånd), hel i 15-20 minuter eller delad i små buketter 5-15 minuter. Helst ångkokt för att bevara smak och krispighet. Fungerar som ensamrätt serverad med smör och kanske med knaperstekt bacon till. Som tillbehör passande till fågel-, kött-, färs- och korvrätter. Även lättstekt eller wokad. Kokt kall blomkål är god serverad med en vinägrett (dressing). Den kan mosas till puré och blandas med potatismos. Puré eller buketter kan ingå i en gratäng eller soppa. Små buketter kan stuvas eller friteras. Finhackad kan den ingå i en sufflé. Mixad kan den med tillsats av gelatin tillredas som paté. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassika blomkålsrätter:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06