Sockerärter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sockerärter

(sockermärgärt, släpärter)

Latin: Pisum sativum var: saccharatum

Engelsk översättning chinese peas, sugar peas

Fransk översättning pois mange tout, pois à sucre

Italiensk översättning piselli dolci

Tysk översättning Zuckererbsen

Spansk översättning guisantes de azúcar

Sockerärt är en form av brytärt. Det finns många olika slags sockerärter som vanlig sockerärt och sockermärgärt, vilka har platta baljor med tunn vägg och där den unga baljan äts hel.

  • Vikt: Cirka 3 gram per styck.
  • Smak: Sockerärter är mjälla (mjuka), saftiga och som namnet anger söta.
  • Alternativ vara: Spritärter, brytärter sugar snaps (salladsärt).
  • Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlat augusti-september. Mestadels import från Afrika.
  • Förvaring: I kylskåp ca 8°C, helst i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Ärtorna kan frysas.

Släpärt är ingen egen sort utan ett sätt att äta unga späda sprit-/märg- och sockerärter. Ärterna förvälls utan att snoppas i högst en minut (al dente) varefter de doppas en i taget i smält eller skirat smör. Därefter drar ("släpar") man ärtskidan mellan tänderna. Det som blir kvar i handen kastas. En delikatess anser många.


SÅ ANVÄNDS SOCKERÄRTER


Sockerärter passar till allehanda mat. Råa i sallader eller lätt kokta någon minut som tillbehör.


SÅ TILLAGAS SOCKERÄRTER

Koktid: Högst en minut i uppkokt vatten, varefter de sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. De kan vid behov sedan hastigt värmas.

Läs mer

BRYTÄRTER

Salladsärter

Recept med Sockerärter

Det finns 40 recept med Sockerärter