(sockermärgärt, släpärter)
Latin: Pisum sativum var: saccharatum
chinese peas, sugar peas
pois mange tout, pois ā sucre
piselli dolci
Zuckererbsen
guisantes de azúcar
Sockerärt är en form av brytärt. Det finns många olika slags sockerärter som vanlig sockerärt och sockermärgärt, vilka har platta baljor med tunn vägg och där den unga baljan äts hel.
Släpärt är ingen egen sort utan ett sätt att äta unga späda sprit-/märg- och sockerärter. Ärterna förvälls utan att snoppas i högst en minut (al dente) varefter de doppas en i taget i smält eller skirat smör. Därefter drar ("släpar") man ärtskidan mellan tänderna. Det som blir kvar i handen kastas. En delikatess anser många.
SÅ ANVÄNDS SOCKERÄRTER
Sockerärter passar till allehanda mat. Råa i sallader eller lätt kokta någon minut som tillbehör.
SÅ TILLAGAS SOCKERÄRTER
Koktid: Högst en minut i uppkokt vatten, varefter de sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. De kan vid behov sedan hastigt värmas.