Latin: Cajanus cajan

Engelsk översättning pigeon pea, Angola pea, Congo pea

Fransk översättning pois cajan, pois Angole, pois Congo

Italiensk översättning caiano

Tysk översättning Straucherbse

Spansk översättning guandú, frijol de palo, frijolillo, frijol chícharo, palo de gandules o quinchoncho

Duvärt (Cajanus cajan) är biologiskt en art i släkte Cajanus inom familj ärtväxter. Den är ärtliknande men ingår inte ärtsläktet (läs mer > Om ärtväxter). Släktet består av 37 arter varav duvärt är den kulinariskt betydelsefulla. Det är en upprättstående flerårig buske (ty. Straucherbse = "buskärta") som blir 1,5-3 meter hög, ibland högre. Grenarnas bark är räfflad och finhåriga (trikomer). Bladen är tredelade 2,5-10 centimeter långa på utskjutande skaft, även de är håriga. Blommorna är gula och fruktbaljan halmfärgad, nästan rak 5-10 centimeter lång. Fröna kan vara gulbruna, krämfärgade, bruna eller rödaktiga och skördas omogna eller torkade. Det är en viktig gröda i tropiska och semi­tropiska områden där vanlig ärt inte trivs. Odlas flitigt på den Indiska halvön, i tropiska Afrika och Centralamerika. Det finns olika sortvarianter. Arten har många lokala namn runtom i världen. Namnet duvärt för att ärtorna användes som duvfoder på Barbados. Släktnamnet cajanus = baljväxt på malajiska. Se film, klicka på "Bhavna" under bilden ovan.

Ursprung: Duvärtens ursprung tvistar man om. Kan vara en förädling av den Västafrikanska arten Cajanus kerstingii eller den indiska vilda Cajanus cajanifolia. Dock anses hela släktets ursprung vara från den Indiska subkontinenten. Arkeologiska fynd i Sydindien har påvisat att odling av den indiska arten förekommit 2.800 år f.Kr. i tropiska lövskogar och odling av duvärt 1.300 år f.Kr. De tidigaste fynden i Afrika är från egyptiska gravar omkring 2.200 år f.Kr. Så troligtvis fördes grödan från Indien till Afrika. På 1600-talet i samband med slavhandeln förd till Karibien och tropiska Amerika.

Produktion: Världsproduktionen uppskattas vara 4-5 miljoner ton varav 2/3-delar i Indien och 1/5-del i Afrika, främst i Malawi, Tanzania, Kenya, Mocambique och Uganda. Odling för närbehov ingår därvid inte vilket har stor lokal betydelse . Läs mer > Produktion ärter. 

Näring: Duvärt är lite rikare på protein och fett än vanliga ärter, men inte lika näringsrik som sojabönor. Färsk 136 Kcal/100g (gröna ärter 72, soja 147, torkad 343 Kcal/100g (gula ärter 317).


SÅ ANVÄNDS DRUVÄRT

Duvärt används som andra ärter och är en viktig näringskälla i sina odlingsområden. Äts färsk som grönsak, även unga baljor är ätbara. Torkade kokas och ingår i allehanda maträtter. Av ärterna mals mjöl. Används också som djurfoder, särskilt i Nigeria. Fungerar också som jordförbättrare där svedjebruk (avbränning) tillämpas.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer

Om ärtväxter

Om ärter

Produktion ärter