Latin: Pisum sativum-salladsärtgruppen
sugar snaps
haricots mange-tout, haricots à sucre
Salladsärter är en korsningar mellan sockerärt, tjocka baljväxter och märgärt. En variant benämns för brytsockerärt. Den vanligaste varianten heter sockerböna, men kallas vanligen för sugar snaps, även i Sverige.
Brytsockerärt är korsning mellan sockerärt och spritärt. Baljorna är cirka 8 cm långa, trinda och köttiga. De förenar föräldratypernas bästa egenskaper, nämligen spritärtens arom och sockerärtens sprödhet. En i Sverige odlad sort med mycket god kvalitet heter Kungs.
Suger snap påminner mer om en böna än en sockerärt. Sorten är välkänd för sin goda smak och ger rik skörd på liten yta, eftersom den är hög. Mognar sent. Baljan är spröd, saftig och inte trådig.
- Vikt: 4-5 gram per styck.
- Smak: Sugar snap har samma spröda konsistens och söta smak som sockerärt.
- Alternativ vara: Sockerärter.
- Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlat augusti-september.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Går bra att frysa.
SÅ ANVÄNDS SALLADSÄRT
Salladsärt äts rå eller förvälld i sallader, alternativt snabbt stekt eller lätt kokt som tillbehör till mat.
SÅ TILLAGAS SALLADSÄRT
Koktid: Färska 2-8 minuter.
Stektid: Någon eller några minuter.
Recept med Salladsärter
Det finns 15 recept med Salladsärter
-
Ört- och svartpepparkryddad kycklingfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Kycklingbullar med currysås
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Färgglad cous-coussallad med salviakyckling
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Avokadosnitt
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Quornpasta
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Liselotte
-
Kycklinglår med grönskande potatissallad
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Potatis surprise
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rådjur med moscylinder och mögelost
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kyckling-chorizo pyttipanna
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjötunga i smörsås med pressad potatis
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan