Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 535

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3212 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 1%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Canellinibönor torkade 450.0 gram 45%
eller 5.5 dl %
Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%
Gul lök 2.0 styck 3%
Stjälkselleri 4.0 stjälkar 0%
Morot 4.0 styck 5%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Svartkål, palmkål 2.0 stjälkar 4%
el. grönkål 0%
Savojkål ansad 0.5 huvud 3%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Olivolja 2.0 msk 7%
Vatten el. buljong 10.0 dl %
Vitt bröd dagsgammalt 12.0 skivor 29%
Garnering:
Parmesan 0%
Kockskolan:
Om bönor > Äts ej
Om kål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 min )
Se film, klicka på "Billy" under bilden ovan.- Bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med vatten och låt stå över natt.
- Koka bönorna i dubbla mängden vatten med en rosmarinskvist i 30-45 minuter.
- Ansa: Skala och tärna lök, selleri (utan blast) och morot. Skölj och grovskär kål. Svartkålens stam kan medfölja om unga, är stälkarna grova repas bladen (dras av). Annan kål kan användas i brist på svartkål eller savojkål.
- Stek: Lägg lök, selleri och morot i en stor gryta eller stekkastrull med lite olja i botten. Skala och pressa ner vitlök i grytan. Fräs tärningarna mjuka under omrörning på meldelsvag värme i 8-10 minuter utan att de får färg, bränns.
- Mixa: Ta under tiden ut hälften av bönorna ur kastrullen och mixa dem med lite spad till puré.
- Zuppa: Mosa tomaterna grovt. Tillsätt kål och tomat i kastrullen. Ta bort rosmarinkvisten ur bön kastrullen. Tillsätt bönor med spad i grytan och bönpurén. Tillsätt vatten eller buljong om sådan finns så att allt täcks av vätska. Rör om så att allt blandas. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter.
- Bröd: Färskt bröd eller vitlöksbröd serveras lämpligen till maten. Klassiskt är att använda bröd som är några dagar gammalt och lite torrt i soppan. Alternativt kan färskt bröd torkas i ugn på svag värme.
- Servera: Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg en brödskiva i varje tallrik. Ös upp soppa. Garnera med lite riven parmesanost och hackad persilja.
Kockens kommentar
Ribollita är en klassisk vegetarisk soppa med ursprung från Toscana. En restmatsrätt som kan innehålla lite av varje, men bönor, kål och bröd ingår som regel . Klassisk ribollita är en ganska tjock stabbig massa med gammalt bröd inblandat, snarare en gryta än en soppa. Detta recept är en modernare och fräschare variant. En snarlik soppa från Toscana är Zuppa frantoiana. Se dito recept.Alternativ
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan