Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta

Foto: Film: Chef Billy Parisi, ribollita

Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Canellinibönor torkade

450.0 

gram

eller

5.5 

dl

Rosmarin färsk

1.0 

kvist

Gul lök

2.0 

styck

Stjälkselleri

4.0 

stjälkar

Morot

4.0 

styck

Vitlök

4.0 

klyftor

Svartkål, palmkål

2.0 

stjälkar

el. grönkål

 

 

Savojkål ansad

0.5 

huvud

Krossade tomater

400.0 

gram

Olivolja

2.0 

msk

Vatten el. buljong

10.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Vitt bröd dagsgammalt

12.0 

skivor

Kastrull 5 liter

 

 

 

Garnering:

 

Parmesan

 

 

Persilja finhackad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bönor >

 

 

Om kål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 535

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3212 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 1%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 519 gram)

Ingredienser

Visa:

Canellinibönor torkade 450.0 gram 45%

eller 5.5 dl %

Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%

Gul lök 2.0 styck 3%

Stjälkselleri 4.0 stjälkar 0%

Morot 4.0 styck 5%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Svartkål, palmkål 2.0 stjälkar 4%

el. grönkål 0%

Savojkål ansad 0.5 huvud 3%

Krossade tomater 400.0 gram 3%

Olivolja 2.0 msk 7%

Vatten el. buljong 10.0 dl %

Salt och peppar 0%

Vitt bröd dagsgammalt 12.0 skivor 29%

Kastrull 5 liter %

 

Garnering:

Parmesan 0%

Persilja finhackad 0%

 

Kockskolan:

Om bönor > Äts ej

Om kål > Äts ej

Tillagning (1 tim + 10 min )

Se film, klicka på "Billy" under bilden ovan.

  1. Bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med vatten och låt stå över natt.
  2. Koka bönorna i dubbla mängden vatten med en rosmarinskvist i 30-45 minuter.
  3. Ansa: Skala och tärna lök, selleri (utan blast) och morot. Skölj och grovskär kål. Svartkålens stam kan medfölja om unga, är stälkarna grova repas bladen (dras av). Annan kål kan användas i brist på svartkål eller savojkål.
  4. Stek: Lägg lök, selleri och morot i en stor gryta eller stekkastrull med lite olja i botten. Skala och pressa ner vitlök i grytan. Fräs tärningarna mjuka under omrörning på meldelsvag värme i 8-10 minuter utan att de får färg, bränns.
  5. Mixa: Ta under tiden ut hälften av bönorna ur kastrullen och mixa dem med lite spad till puré. 
  6. Zuppa: Mosa tomaterna grovt. Tillsätt kål och tomat i kastrullen. Ta bort rosmarinkvisten ur bön kastrullen. Tillsätt bönor med spad i grytan och bönpurén. Tillsätt vatten eller buljong om sådan finns så att allt täcks av vätska. Rör om så att allt blandas. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter.
  7. Bröd: Färskt bröd eller vitlöksbröd serveras lämpligen till maten. Klassiskt är att använda bröd som är några dagar gammalt och lite torrt i soppan. Alternativt kan färskt bröd torkas i ugn på svag värme.
  8. Servera: Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg en brödskiva i varje tallrik. Ös upp soppa. Garnera med lite riven parmesanost och hackad persilja.

Kockens kommentar

Ribollita är en klassisk vegetarisk soppa med ursprung från Toscana. En restmatsrätt som kan innehålla lite av varje, men bönor, kål och bröd ingår som regel . Klassisk ribollita är en ganska tjock stabbig massa med gammalt bröd inblandat, snarare en gryta än en soppa. Detta recept är en modernare och fräschare variant. En snarlik soppa från Toscana är Zuppa frantoiana. Se dito recept. 

Alternativ

Zuppa frantoiana, italiensk bönsoppa

Vitlöksbröd

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta