Latin: Rosmarinus officinalis
                 rosemary = herb/spice, fresh or dried leaves
                rosemary = herb/spice, fresh or dried leaves
              
                 romarin = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
                romarin = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
              
                 rosmarino = erba/spezie, foglie fresche o secche
                rosmarino = erba/spezie, foglie fresche o secche
              
                 Rosmarin = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
                Rosmarin = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
              
                 rosmarino = hierba/especia, hojas frescas o secas
                rosmarino = hierba/especia, hojas frescas o secas
              
Rosmarin är en flerårig ständigt grön buske, upp till manshöjds storlek tillhörande familj kransblommiga växter. Blommorna är vanligtvis ljusblå. Den trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Urspung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört. I Egyptisk sedvänja sätts en kvist i den avlidnes händer, som en symbol för hågkomst. Växten ansågs även befrämja minnet.
- Smak: Rosmarin en fyllig, lätt pinjeaktig ton. Det är en av få kryddor som tål långvarig upphettning och är godare tillagad än rå.
- Alternativ vara: Timjan.
- Försäljning/säsong: Odlad i kruka säljs året om. Bladen säljs även torkad och finhackad.
- Förvaring: Färks förvaras bäst i sin kruka. Rosmarin kan med fördel torkas och förvaras då torrt och mörkt i försluten förpackning.
Hälsa: Rosmarin skyddar i viss mån fett från att oxidera (härskna) vid lagring och har viss antibakteriell verkan. Rosmarindoften sägs stärka minnet och skapa välbehag.
Odla: Växten klarar inte svenskt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig lerkruka, som under vinterhalvåret tas in på en ljus, sval och frostfri plats. Rosmarin kan sås eller förökas med stickling eller avläggare. Färdiga plantor finns att köpa. Läs mer > Odla rosmarin.
SÅ ANVÄNDS ROSMARIN
Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. När man steker kött och annat kan några blad stekas med mot slutet, lång stektid kan ge bränd smak. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv. Avlägsna kvistar och blad innan servering. 
Man kan låta en kvist "dra" i mjölk, som smaksättare till någon efterrätt, eller en kvist i sockerskålen för att ge fin doft. Kan ingå i doftpåsar. Blanda gärna rosmarin och vinäger. Prova också att krydda brännvin med några kvistar. Blommorna kan man använda som garnering av en sallad och de kan också kanderas. Rosmarinhonung är en specialitet i franska Narbonne.
Läs mer
Recept med Rosmarin
Det finns 126 recept med Rosmarin
- 
                
                    Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksidaTid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Helstekt lammrack med potatis- och purjotimbalSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Socca, provencalsk kikärtspannkakaTid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddoljaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Färsbiffar med yoghurtdressing och pommes fritesSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Bräserad oxläggTid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillad lammentrecote med rödbetor och getostTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget 
- 
                
                    Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäsTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunnbrödspizza med rödlök och färsk rosmarinTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström 
- 
                
                    Gratinerat kalkonbröst med citronskyTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara