
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Lagerblad
(lagerblad, lagerbärsblad = färsk eller torkad örtbladkrydda)
Latin: Laurus nobilis
bay leaves, bay laurel leaves, true laurel leaves = herb/spice, fresh or dried leaves
feuille de laurier = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
foglia d´alloro = erba/spezie, foglie fresche o secche
Lorbeerblatt = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
hoja de laurel = hierba/especia, hojas frescas o secas
Grupper inom
Lagerblad:
Lagerblad kommer från lagerbärsträdet, som i sydliga länder kan bli över 10 meter högt, men oftast är det lågväxande buskar. Vanligt förekommande i Medelhavsländerna. De läderaktiga bladen används torkade som krydda. Bladen torkas i mörkt rum. Av de svarta bären kan man utvinna olja och en slags senap, men bör undvikas pga innehåll av blåsyra.
- Smak: Aromatisk med lätt beska och lätt sötma.
- Alternativ vara: Lagerblad är svår att ersätta med andra kryddor.
- Försäljning/säsong: Färska lagerblad finns inte i handeln, däremot finns torkad i kryddhyllorna.
- Förvaring: Torrt och mörkt, gärna i försluten förpackning. Mycket lång hållbarhet. Tål inte att frysas.
Lagerkransar av lagerblad är ursprungligen en segersymbol av antikt ursprung. En akademiskt missuppfattning har lett till att lagerkransen i Sverige används vid akademiska avslutningar. Vid de pythiska spelen i Delfi infördes kransar som segersymbol. Eftersom guden Apollon var skaldekonstens beskyddare blev kransen senare även skaldernas äretecken.
SÅ ANVÄNDS LAGERBLAD
Lagerblad är en av de vanligaste kryddorna i matlagning och ingår alltid i bouquet garni (fransk kryddknippe). Bladsmaken är värmetålig varför de lämpar sig i långkok. Det har ingen större smakbetydelse om lagerbladet är färskt eller torkad. Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser. Lagerblad är sällan ensamkrydda utan kombineras ofta med kryddpeppar, svarpeppar och timjan. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex. för fikon som packas med lagerblad.
Läs mer
Recept med Lagerblad
Det finns 184 recept med Lagerblad
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lentejas con chorizo, spanska bruna linser med korv
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Bräserad oxlägg
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Tid: 8 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kastanj- och grönkålssill
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Truite au bleu - blåforell
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan