Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis

Foto: Svenskt Kött -

Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbog utan ben

800.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Blekselleri

1.0 

stjälk

Glögg

5.0 

dl

Kalvbuljong avfettad

1.0 

liter

el. kalvfond konc. + vatten

 

 

Katrinplommon

4.0 

styck

Kanelstång

1.0 

styck

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan färsk

1.0 

kvist

Arrowrot

1.0 

msk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kastanjer

 

 

 

Kastanjer rostade med skal

8.0 

styck

 

Ört- och vitlöksstekt potatis

 

 

 

Potatis

700.0 

gram

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Rosmarin färsk

1.0 

kvist

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

Så grytkokas lammkött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 769

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3075 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 721 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog utan ben 800.0 gram 35%

Morot 1.0 styck 1%

Gul lök 1.0 styck 2%

Purjolök 0.5 styck 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Blekselleri 1.0 stjälk 0%

Glögg 5.0 dl 21%

Kalvbuljong avfettad 1.0 liter 3%

el. kalvfond konc. + vatten Äts ej

Katrinplommon 4.0 styck 3%

Kanelstång 1.0 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Timjan färsk 1.0 kvist 0%

Arrowrot 1.0 msk 1%

Smör normalsaltat 2.0 msk 6%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kastanjer 

Kastanjer rostade med skal 8.0 styck 8%

 

Ört- och vitlöksstekt potatis 

Potatis 700.0 gram 15%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Smör normalsaltat 1.0 msk 3%

Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Så grytkokas lammkött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och skär lök, vitlök och morot i bitar. Skär purjolök och selleri i bitar. Skär kött i 3x3 cm stora bitar. Krydda köttet med salt och peppar.
  2. Bryn i en stor gryta med smör. Tillsätt kanel, grönsaker, lagerblad och timjan. Häll på glögg och buljong. Koka upp. Sänk värmen. Sjud tills köttet är mört, cirka 1½ timme.
  3. Värm ugnen till 200ºC.
  4. Kastanjer: Gör ett kryss i kastanjers spetsiga del. Lägg i en torr, uppvärmd stekpanna som tål ugn. Rosta cirka 15 minuter i ugnen. Rör om ett par gånger under tiden. När kastanjerna spricker är de färdiga. Låt dem svalna något. Skala och dela dem. Alternativt: Skala valnötter och rosta dem 3 minuter i torr, het stekpanna.
  5. Sky: Ta ur köttet. Sila kokspadet. Reducera tills cirka 4 dl återstår. Red med arrowrot utrörd i vatten. Koka upp. Sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttet.
  6. Potatis: Skala och tärna potatis i 1x1 cm stora bitar. Krossa vitlök. Blanda potatis med vitlök. Stek i smör i panna eller ugn 225ºC cirka 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Strö över repad rosmarin.
  7. Värm kött och sås. Tillsätt plommon och kastanjer eller nötter. Låt bli varmt. Servera med potatis.

Kockens kommentar

Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis