
Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 769

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3075 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbog utan ben 800.0 gram 35%
Morot 1.0 styck 1%
Gul lök 1.0 styck 2%
Purjolök 0.5 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Blekselleri 1.0 stjälk 0%
Glögg 5.0 dl 21%
Kalvbuljong avfettad 1.0 liter 3%
el. kalvfond konc. + vatten Äts ej
Katrinplommon 4.0 styck 3%
Kanelstång 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Timjan färsk 1.0 kvist 0%
Arrowrot 1.0 msk 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 6%
Kastanjer
Kastanjer rostade med skal 8.0 styck 8%
Ört- och vitlöksstekt potatis
Potatis 700.0 gram 15%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Så grytkokas lammkött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (2 tim )
- Skala och skär lök, vitlök och morot i bitar. Skär purjolök och selleri i bitar. Skär kött i 3x3 cm stora bitar. Krydda köttet med salt och peppar.
- Bryn i en stor gryta med smör. Tillsätt kanel, grönsaker, lagerblad och timjan. Häll på glögg och buljong. Koka upp. Sänk värmen. Sjud tills köttet är mört, cirka 1½ timme.
- Värm ugnen till 200ºC.
- Kastanjer: Gör ett kryss i kastanjers spetsiga del. Lägg i en torr, uppvärmd stekpanna som tål ugn. Rosta cirka 15 minuter i ugnen. Rör om ett par gånger under tiden. När kastanjerna spricker är de färdiga. Låt dem svalna något. Skala och dela dem. Alternativt: Skala valnötter och rosta dem 3 minuter i torr, het stekpanna.
- Sky: Ta ur köttet. Sila kokspadet. Reducera tills cirka 4 dl återstår. Red med arrowrot utrörd i vatten. Koka upp. Sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttet.
- Potatis: Skala och tärna potatis i 1x1 cm stora bitar. Krossa vitlök. Blanda potatis med vitlök. Stek i smör i panna eller ugn 225ºC cirka 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Strö över repad rosmarin.
- Värm kött och sås. Tillsätt plommon och kastanjer eller nötter. Låt bli varmt. Servera med potatis.
Kockens kommentar
Med "lammbog" avses ofta även tjockbringan, som också kan användas. Den är fettrikare och ger extra smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Ragu på glögg och kanelbräserad lammbog, katrinplommon och rostade kastanjer med ört och vitlöksstekt potatis
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan