Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbringa m. ben

1600.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Vit- el. svartpeppar

8.0 

korn

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Kokspad från grytan

4.0 

dl

Ättikssprit 12%

0.5 

msk

Strösocker

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

1.5 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Grädde

1.0 

dl

Dill

5.0 

kvistar

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Brytbönor färska

150.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om ljusa såser >

 

 

Så kokas kött >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så lagas lammtunnbringa

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Whitstable Bay Organic Ale

Ljus lättare ale
Pris: 22 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2521 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 490 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbringa m. ben 1600.0 gram 52%

Morot 1.0 styck Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Vit- el. svartpeppar 8.0 korn Äts ej

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Kokspad från grytan 4.0 dl 1%

Ättikssprit 12% 0.5 msk 0%

Strösocker 2.0 tsk 2%

Smör normalsaltat 1.5 msk 6%

Vetemjöl 1.5 msk 2%

Grädde 1.0 dl 14%

Dill 5.0 kvistar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 21%

Brytbönor färska 150.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Om ljusa såser > Äts ej

Så kokas kött > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så lagas lammtunnbringa Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Kött med ben skall vara sågat i bitar av slaktaren. Dela längre stycken i stora bitar. Skär bort eventuella stora fettklumpar.
  2. Koka upp vatten i stor gryta och lägg i köttet. Reglera så att vattnet precis täcker köttet. Låt småkoka under lock i 30 minuter och skumma av då och då.
  3. Ansa morot och purjolök. Skär i bitar.
  4. Tillsätt morot, purjolök, pepparkorn och salt. Tillsätt mer hett vatten vid behov så att det täcker köttet. Låt sjuda i ytterligare cirka 1 timme under lock på låg värme tills köttet är mört och lätt kan lossas från benen.
  5. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  6. Sås: Hacka dill, spar stjälkarna.
  7. Sila och mät upp buljong från grytan. Koka ihop det med ättikssprit, socker och dillstjälkar i cirka 5 minuter. Plocka bort dillstjälkarna. 
  8. Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till en jämn smet. Tillsätt buljongsåsen och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med spad om för tjock sås. Smaka av. Tillsätt finhackad dill.
  9. Koka bönorna i lättsaltat vatten i 4 minuter.
  10. Servera: Lägg upp köttet utan ben i serverings­skål, häll över såsen. Servera med bönor och potatis.

Kockens kommentar

Lammbringan kan bytas ut mot bog eller kalvbringa. Grönsakerna kan bytas ut mot rotfrukter. Ättika kan bytas ut mot citronjuice.

 

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Dillkött av lamm