Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2521 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbringa m. ben 1600.0 gram 52%
Morot 1.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Vit- el. svartpeppar 8.0 korn Äts ej
Sås:
Kokspad från grytan 4.0 dl 1%
Ättikssprit 12% 0.5 msk 0%
Strösocker 2.0 tsk 2%
Smör normalsaltat 1.5 msk 6%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Grädde 1.0 dl 14%
Dill 5.0 kvistar 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Brytbönor färska 150.0 gram 2%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Så kokas kött > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Så lagas lammtunnbringa Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Kött med ben skall vara sågat i bitar av slaktaren. Dela längre stycken i stora bitar. Skär bort eventuella stora fettklumpar.
- Koka upp vatten i stor gryta och lägg i köttet. Reglera så att vattnet precis täcker köttet. Låt småkoka under lock i 30 minuter och skumma av då och då.
- Ansa morot och purjolök. Skär i bitar.
- Tillsätt morot, purjolök, pepparkorn och salt. Tillsätt mer hett vatten vid behov så att det täcker köttet. Låt sjuda i ytterligare cirka 1 timme under lock på låg värme tills köttet är mört och lätt kan lossas från benen.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Hacka dill, spar stjälkarna.
- Sila och mät upp buljong från grytan. Koka ihop det med ättikssprit, socker och dillstjälkar i cirka 5 minuter. Plocka bort dillstjälkarna.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till en jämn smet. Tillsätt buljongsåsen och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med spad om för tjock sås. Smaka av. Tillsätt finhackad dill.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten i 4 minuter.
- Servera: Lägg upp köttet utan ben i serveringsskål, häll över såsen. Servera med bönor och potatis.
Kockens kommentar
Lammbringan kan bytas ut mot bog eller kalvbringa. Grönsakerna kan bytas ut mot rotfrukter. Ättika kan bytas ut mot citronjuice.
Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Dillkött av lamm
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan