Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot

Foto: Film: Supermarché Match, Navarin

Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Lammbog utan ben

800.0 

gram

Lammhals urbenad

800.0 

gram

Matolja

2.0 

msk

Strösocker

1.0 

msk

Vetemjöl

1.0 

msk

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Bouquet garni

1.0 

sats

Tomater

2.0 

st stora

Morot

3.0 

styck

Majrova

1.0 

st liten

el. kålrot

 

 

Smålök

6.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Smör

25.0 

gram

Haricots verts färska

300.0 

gram

Gröna ärter frysta

300.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Muskot

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om bräsering >

 

 

Om ragu >

 

 

Så förväller man >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 859

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5154 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 607 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog utan ben 800.0 gram 21%

Lammhals urbenad 800.0 gram 27%

Matolja 2.0 msk 5%

Strösocker 1.0 msk 1%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Torrt vitt vin 2.0 dl 3%

Bouquet garni 1.0 sats 0%

Tomater 2.0 st stora 1%

Morot 3.0 styck 2%

Majrova 1.0 st liten 1%

el. kålrot 0%

Smålök 6.0 styck 2%

Vitlök 2.0 klyftor 0%

Smör 25.0 gram 4%

Haricots verts färska 300.0 gram 2%

Gröna ärter frysta 300.0 gram 4%

Salt och peppar 0%

Muskot 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 2.0 styck 26%

 

Kockskolan:

Om bräsering > Äts ej

Om ragu > Äts ej

Så förväller man > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Supermarché" under bilden ovan. Detta recept är inte identiskt med filmreceptet. Se kommentar.

  1. Förbered: Använd helst framdelskött, men bakdelskött och lägg går också bra. Skär köttet i ganska stora bitar. Förväll och skala tomater (ej nödvändigt). Kärna ur och hacka det fasta fruktköttet.
  2. Bryn: Hetta upp olja i stor gryta. Bryn köttet runt om så att det får färg. Lägg över på fat. Ta bort 2/3-delar av det smälta fettet i kastrullen.
  3. Gryta: Lägg tillbaka köttbitarna. Strö över lite socker och rör om. Pudra köttet med mjöl och rör om. Tillsätt vin, lite salt, peppar och muskot. Låt koka några minuter och skumma av. Tillsätt tomater och boquet garni (ktyddbukett).  Tillsätt vatten så att köttet precis täcks. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov.
  4. Under tiden: Noppa (ansa) bönor. Skala kålrot. morötter, och lök. Skär morot och kålrot i bitar. Stek dem i panna med smör så att de får lite färg runtom.
  5. Avsluta: Tillsätt morot, kålrot och smålöken i grytan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Känn efter med knivspets om köttet är mört. Smaka av. 5-10 minuter innan servering tillsätts bönor och ärter.
  6. Servera med ett gott bröd till. Alternativt kan brödet bytas ut mot potatis som kokas med i grytan.

Kockens kommentar

Filmreceptet är en elegantare och fräschare variant av detta klassiska recept. Lammköttet bräseras i gryta med lök, vitlök, morot, tomat och en kryddbukett (läs mer > Om bräsering). Ett garnityr tillreds av blancherad (lättkokt) haricot verts, lättstekt strimlad morot, majrova och zucchini (squash). Se filmen.

Navarin (navet = rova) är en ragu (gryträtt) som innehåller rovor (majrova, kålrot). Vanligtvis avses denna klassiska lammgryta med rotsaker, då helst med  vårprimörer, men kan också vara en fisk- eller grönsaksragu så länge som rova ingår. Rätten sägs vara uppkallad efter slaget vid Navarino då turkarna besegrades 1827, men maträtten fanns innan dess. Läs mer, klicka på ingrediens majrova.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot