För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Salvia

(kryddsalvia, tysk salvia, äkta salvia)

Latin: salvia officinalis

Engelsk översättning sage

Fransk översättning sauge

Italiensk översättning salvia

Tysk översättning Salbei

Spansk översättning salvia

Salvia består av fler än 900 arter från tropiska eller tempererade områden. Namnet salvia från latinets salvus som betyder frälst/frisk och salvare lika med bota. Antikens greker ansåg att salvia gav ett långt och friskt liv. De är vanliga som prydnadsväxter t.ex. praktsalvia och flitigt använd som medicinalväxt. Många är aromatiska och väldoftande och används som kryddor i maträtter och i olika teblandningar.

Kryddsalvia (tysk salvia, äkta salvia): Mycket aromatisk vintergrön halvbuske. Bladen är grågröna, lite mjukt ludna. Det är endast de unga bladen som används. Plantan får blå blommor. Både blommor och blad kan används i matlagning, färska eller torkade.

  • Smak: Frisk, starkt bitter och lätt pepprig smak. Doften kan försvinna i torrt tillstånd, men återkommer så fort bladen kommer i kontakt med vätska eller smulas.  
  • Alternativ vara: Salviasmaken kan inte ersättas med andra kryddor.
  • Försäljning/säsong: Färsk i kruka säljs hela året. Dock begränsad tillgång i vanliga butiker. Säljs också torkad.
  • Förvaring: Färsk förvaras bäst i sin kruka i soligt fönster. Knippe förvaras i plaspåse i kylskåpet, hållbar några veckor. Kryddan kan torkas och förvaras sedan i burk med lock. Lång hållbarhet.

Hälsa: Salvia innehåller liksom rosmarin kraftiga antioxidanter och har antibakteriell verkan. I Italien används de båda kryddorna gärna tillsammans.

Odla: Kryddsalvia förgros innomhus i en väldränerad kruka eller förökas med stickling. Man omplanterar när det växt upp en bit. Utplantering/utplacering görs i soligt läge när faran för nattfrost är över. Den kan överleva milda vintrar utomhus, men tar ofta skada och kan behöva klippas ner när de första bladen visar sig. Blad skördas kontinuerligt under hela sommaren. Läs mer > Odla salvia.


SÅ ANVÄNDS SALVIA

Salvia med sin dominerande smak används lite i svensk matlagning. Använd kryddan med försiktighet. Bladen behöver inte alltid hackas utan används ibland hela. Den är för besk för att användas rå, men klarar upphettning bra. Bladen kan kokas med i rätter, smaken försvinner inte. Den är god att hastigt knaperstekas i smör på hög värme och sedan serveras till kött eller fisk.

Salvia passar bäst i robusta, feta kötträtter, t ex lamm, inälvsmat och korv. Salvia ingår i de klassiska italienska kötträtterna saltimbocca och osso bucco. I Provence kan kryddan ingå i en vegetarisk soppa, i England till kyckling, i Tyskland till skinka och korv. Tyskt öl kan vara smaksatt med salvia, liksom te i China. Ost och drinkar kan kryddas med salvia. Salvia kan användas tillsammans med många andra kryddörter: persilja, mynta, mejram, rosmarin, timjan, oregano och basilika. Till fet fisk används salvia gärna tillsammans med timjan och till griskött tillsammans med rosmarin.

Läs mer

Odla salvia

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Salvia

Det finns 28 recept med Salvia