Latin: Murraya koenigii, Bergera koenigii
curry tree, curry leaves
caloupilé, karouvaipilai, feuilles de curry
albero di curry, foglie di curry
Currybaum, Curryblätter
árbol de curry, hojas de curry
Odla: Växten odlas kommersiellt på den indiska subkontinenten och numera även i Australien genom plantering av sticklingar. Bitar av stammen utan blad stoppas ner i väldränerad jord som inte skall torka ut. Se film, klicka på "Gardening zone" ovan.
ANVÄNDNING CURRYBLAD
Curryblad används som smaksättare av mat. Doft av citron med komplex smak av spiskummin, popcorn, gräs och mynta (enligt film nedan). Det är inte ett alternativ till currypulver. Ofta sauterad innan användning, stekt i ghee (läs mer > skirat smör, ghee) eller matolja för att framhäva smakerna. Används i risrätter, curryrätter, grönsaksrätter, soppor med mera. Liksom lagerblad brukar hela blad tas bort innan servering. En annan variant är att rosta bladen i torr panna till exempel tillsammans med sesamfrön, rostade jordnötter och kryddor som sedan mals till pulver. Se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Film: How to use curry leaves
Recept med Curryblad
Det finns 1 recept med Curryblad
-
Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan