Latin: Murraya koenigii, Bergera koenigii

Engelsk översättning curry tree, curry leaves

Fransk översättning caloupilé, karouvaipilai, feuilles de curry

Italiensk översättning albero di curry, foglie di curry

Tysk översättning Currybaum, Curryblätter

Spansk översättning árbol de curry, hojas de curry

Curryträd (Murraya koenigii, Bergera koenigii) är ett tropiskt eller subtropiskt buskartat träd som kan bli 4-6 meter högt. Blommorna är små och vita som utvecklar små svarta blåbärsstora ätbara frön med söt smak. Växten dock främst använd för sina ätbara blads skull, vilka används som bladkrydda. Trädet är hemmahörande i Indien där bladen används i många maträtter.

Odla: Växten odlas kommersiellt på den indiska subkontinenten och numera även i Australien genom plantering av sticklingar. Bitar av stammen utan blad stoppas ner i väldränerad jord som inte skall torka ut. Se film, klicka på "Gardening zone" ovan. 


ANVÄNDNING CURRYBLAD


Curryblad används som smaksättare av mat. Doft av citron med komplex smak av spiskummin, popcorn, gräs och mynta (enligt film nedan). Det är inte ett alternativ till currypulver. Ofta sauterad innan användning, stekt i ghee (läs mer > skirat smör, ghee) eller matolja för att framhäva smakerna. Används i risrätter, curryrätter, grönsaksrätter, soppor med mera. Liksom lagerblad brukar hela blad tas bort innan servering. En annan variant är att rosta bladen i torr panna till exempel tillsammans med sesamfrön, rostade jordnötter och kryddor som sedan mals till pulver. Se filmer via länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Film: How to use curry leaves

Film: Yellow Dal Tadka

Film: Why fresh curry leaves?

Recept med Curryblad

Det finns 1 recept med Curryblad