Snittselleri

Fotograf/bild: Hällnäs Handelsträdgård *

Snittselleri

(kinesisk selleri, persiljeselleri)

Snittselleri är en utvecklad bladkrydda från blekselleri som är en stjälkgrönsak (se Blekselleri). Det finns också rotselleri som är en rotsak (se Rotselleri). Snittselleri odlas för de aromatiska bladens skull. Den ser ut som körvel med flika blad.

  • Smak: Smakar som mild blekselleri.
  • Alternativ vara: Blekselleriblad, persilja, sellerifrön.
  • Försäljning/säsong: Förekommer sparsamt till försäljning i dagligvaruhandeln. Bäst är att odla själv.
  • Förvaring: Förvaras bäst i sin kruka. Knippen förvaras i vattenglas eller i kylsval och är hållbar cirka en vecka.

Odla: Snittselleri odlas på liknande sätt som blekselleri. Selleri trivs på solig plats i lucker, mull- och kalkrik jord. Den bör förkultiveras innomhus i mars-april för att få tidig skörd. Den vill ha jämn tillgång på vatten för att bladen skall få den rätta smaken. Skörda efter behov. Kan med fördel odlas i kruka innomhus. Läs mer > Odla snittselleri.


SÅ ANVÄNDS SNITTSELLERI

Snittselleri används på samma sätt som persilja i sallader eller som garnityr och som smaksättare i soppor, grytor och wokrätter.

Läs mer

Sellerifrön }

Blekselleri

Rotselleri

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj