Malört

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Malört

(äkta malört, maskört = örtkrydda, bitter smak använd till absint, malörtsbrännvin)

Latin: Artemisia absinthium

Engelsk översättning wormwood = bitter herb used for absinthe

Fransk översättning armoise = herbe amère utilisé pour absinthe

Italiensk översättning assenzio = erba amara usato per l´assenzio

Tysk översättning Wermutkraut = bitteres Krautbenutz für Absinth und Wermut

Spansk översättning ajenjo = hierba amarga usado para absenta

Malört är en ört eller buske tillhörande släkte malörter, som omfattar mer än 300 arter. Den är närbesläktad med dragon. Den malört som vi i Sverige känner till kallas "äkta" malört och kan bli en meter hög. Bladen är djupflikiga och silvriga. Blommorna är små och gula. Det latinska namnet syftar på gudinnan Artemis eller drottning Artemisia, maka till den grekiske härskaren Mausollos på 300-talet (jfr mausoleum = Mausollos grav). I bibeln symboliserar malört sorg och lidanden. I Sverige planterade man förr malört vid stugknuten för att hålla onda makter och trolltyg borta.

  • Smak: Malörter innehåller eteriska oljor som ger starkt bitter smak.
  • Alternativ vara: Svår att ersätta. Prova gentianarot.
  • Försäljning/säsong: Malört kan man bara köpa i kryddbodar. Bäst är att odla själv eller plocka i naturen under sommarmånaderna.
  • Förvaring: Torkad malört förvaras torrt och mörkt helst i försluten förpackning.

Historia: Malört har beskrivits som medicin i en papyrusrulle för 3500 år sedan. De gamla grekerna och romarna menade att örten var bra för matsmältningen och sexlivet. Malörten har använts som medel mot maskar i magen, därav det tyska namnet Wermut, det vill säga "maskört" vilket den också förr kallats i Sverige. Även mal och råttor ansågs avsky lukten, så man lade malört i klädkistorna. Förr var malört vanligt i brännvin för att dölja finkelsmaken. Källa: Svahn - Mathistorisk Uppslagsbok.

Odla: Malört är lättodlad. Så eller plantera stickling i soligt läge i mager och väldränerad jord. Odla inte nära andra örter som fänkål, salvia, kummin eller anis.

Hälsa: Malört är giftigt i större mängder och kan skapa psykiska störningar, blindhet m.m. Den är förbjuden att använda i mat och dryck i USA och många av de europeiska länderna. Absint görs av malört. Vincent van Gogh drack stora mängder absint och man tror att hans sinnessjukdom påverkades av malörtsgiftet.


SÅ ANVÄNDS MALÖRT

Malört är en känd brännvinskrydda. 1-2 kvistar som får dra 3-4 dagar i ett alkoholsvagt brännvin ger "Beska droppar". Förekommer som krydda i Vermouth (tyska: Wermut = maskört) och i absint (franska: absinthe = malört).

Läs mer

Gentianarot