
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ängssyra
(ängssyra, surblad = syrlig örtbladkrydda, lappsyra, fjällängssyra)
Latin: Rumex rugosus, Rumex acetosa
sorrel = tart herb
oseille = herbe acidulée
acetosa = erba acida
Sauerampfer = saures Kraut
acedera = erba acida
Ängssyra tillhör släkte skräppor och syror inom familj slideväxter. Det är en upp till metern hög ört med ganska breda pillika blad och ganska små rödaktiga blommor i klasar. Arten växer vild på ängsartade marker, i lövskogar och på vägkanter. Arten Rumex acetosa är allmän i hela Sverige. Samernas "juobmo" är renmjölk kokad med ängssyra för att ge längre hållbarhet.
- Smak: Ängssyra kallas ibland surblad, då den har starkt syrlig smak. Den syrliga smaken skapas av oxalsyra, som finns i växten. R. acetosa har kraftigare smak än R. rugosus.
- Alternativ vara: Citronmeliss, citronskal eller citronjuice.
- Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i handeln i form av lösvikt eller i kruka.
- Förvaring: Knippen förvaras svalt. Hållbar någon vecka.
Hälsa: Oxalsyra kan utgöra en belastning för njurarna.
SÅ ANVÄNDS ÄNGSSYRA
Ängssyra används färsk som grönsak eller torkad som kryddört. Den mildare sorten (Rumex rugosus) är bäst till sallad. Späda blad från de starkare (Rumex acetosa) passar som krydda i såser, soppor, till fisk, eller i marinader.
Potage Germiny är en ängssyresoppa tillägnad greven av Germiny av den franske 1800-talskocken Adolphe Dugléré (se dito). Finhackad gul lök fräses mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt strimlad ängssyra och låt den mjukna. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda en kort stund. Vispa upp äggulor, blanda med grädde och vispa ner i kastrullen. Soppan får inte koka, bara sjuda. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Serveras het eller kall.
Läs mer
Recept med Ängssyra
Det finns 2 recept med Ängssyra
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mesclun, provensalsk primörsallad
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan