Latin: Cymbopogon citratus

Engelsk översättning lemon grass, oil grass, citronella

Fransk översättning verveine des Indes

Italiensk översättning cimbopogone

Tysk översättning Zitronengras, Citronella

Spansk översättning hierba limķn, zacate de limķn, citronella

Citrongräs är en gräsart med citronsmak. Det är en upp till 2 meter hög "tuvad" växt med styva blad. Arten hör hemma i tropiskt klimat, med ursprung  från södra Indien och Sri Lanka. Härifrån har citrongräset spridits till Afrika och senare till Amerika. Citrongräs säljs som färska stjälkar, torkad, eller som pulver.

  • Vikt: En stjälk i butik väger 10-20 gram.
  • Smak: Parfymerad arom och citronskalssmak av ämnet citral som sitter väl inkapslat i stjälken. För att frigöra smakämnena måste man banka, mortla eller finhacka gräset.
  • Alternativ vara: Citrongräs kan ersättas med citronmeliss eller citronskal.
  • Försäljning/säsong: Året om, men förekommer sparsamt i butiker. Importeras till Sverige från Thailand.
  • Förvaras bäst i papperspåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Den kan frysas i bitar.

Hälsa: Liksom för de flesta andra kryddor tillskrivs citrongräs undergörande egenskaper. Örten anses ha lugnande och blodtrykssänkande verkan, antioxidanta och antiinflamatoriska egenskaper m.m. Citrongräshack används till örtte och anses bra mot magbesvär. Vetenskapliga belägg saknas.

Odla
: Att odla citrongräs i Sverige är relativt meningslöst. Växten klarar inte vårt vinterklimat och den hinner inte bli tillräckligt stor första året för att ge skörd. Man kan odla den i kruka men då måste man vara beredd på en stor planta,  över meter hög som tas in på vintern. Läs mer > Odla citrongräs. 


SÅ ANVÄNDS CITRONGRÄS

Ansa: Som krydda används den nedre köttigare delen. Torr och hård nederkant och torra ytterblad avlägsnas, men kan hackas och användas till örtte. Torkat citrongräs blötlägges. För att frigöra smakämnena måste man banka, mortla eller finhacka gräset.

Citrongräs ger frisk smak åt sallader, soppor,  grytor och fiskrätter. Som ensam krydda upplevs den lite platt och parfyrmerad, den mår bra att balanseras med lite eldiga kryddor. Finhackad användas gräsarten i wok och marinader. Man kan låta bankade stjälkar koka med en kortare stund i soppor och grytor, men tas sedan bort före servering. Smakämnet citral är känslig för ljus, luft och långvarig upphettning. Gräset bör sjudas/kokas i högst 10 minuter.

Läs mer

Odla citrongräs

Citronmeliss

Bilder

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Citrongräs

Det finns 27 recept med Citrongräs