Rosmarin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosmarin

(Rosmarin = färsk eller torkad örtbladkrydda)

Latin: Rosmarinus officinalis

Engelsk översättning rosemary = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning romarin = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning rosmarino = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Rosmarin = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning rosmarino = hierba/especia, hojas frescas o secas

Rosmarin är en flerårig ständigt grön buske, upp till manshöjds storlek tillhörande familj kransblommiga växter. Blommorna är vanligtvis ljusblå. Den trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Urspung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört. I Egyptisk sedvänja sätts en kvist i den avlidnes händer, som en symbol för hågkomst. Växten ansågs även befrämja minnet.

  • Smak: Rosmarin en fyllig, lätt pinjeaktig ton. Det är en av få kryddor som tål långvarig upphettning och är godare tillagad än rå.
  • Alternativ vara: Timjan.
  • Försäljning/säsong: Odlad i kruka säljs året om. Bladen säljs även torkad och finhackad.
  • Förvaring: Färks förvaras bäst i sin kruka. Rosmarin kan med fördel torkas och förvaras då torrt och mörkt i försluten förpackning.

Hälsa: Rosmarin skyddar i viss mån fett från att oxidera (härskna) vid lagring och har viss antibakteriell verkan. Rosmarindoften sägs stärka minnet och skapa välbehag.

Odla: Växten klarar inte svenskt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig lerkruka, som under vinterhalvåret tas in på en ljus, sval och frostfri plats. Rosmarin kan sås eller förökas med stickling eller avläggare. Färdiga plantor finns att köpa. Läs mer > Odla rosmarin.


SÅ ANVÄNDS ROSMARIN

Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. När man steker kött och annat kan några blad stekas med mot slutet, lång stektid kan ge bränd smak. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv. Avlägsna kvistar och blad innan servering. 

Man kan låta en kvist "dra" i mjölk, som smaksättare till någon efterrätt, eller en kvist i sockerskålen för att ge fin doft. Kan ingå i doftpåsar. Blanda gärna rosmarin och vinäger. Prova också att krydda brännvin med några kvistar. Blommorna kan man använda som garnering av en sallad och de kan också kanderas. Rosmarinhonung är en specialitet i franska Narbonne.

Läs mer

Timjan

Odla rosmarin

Recept med Rosmarin

Det finns 126 recept med Rosmarin