Dragon

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dragon

(dragon, fransk dragon, kejsarsallat = färsk eller torkad örtbladkrydda, rysk dragon, dragonvinäger)

Latin: Artemisia dracunculus

Engelsk översättning tarragon, estragon = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning estragon = herbe/épices, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning dragoncello, estragone = erba/spezie, foglie fresche o essiccate

Tysk översättning Estragon =Kaut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning estragón = hierba/especias, hojas frescas o secas

Dragon (Artemisia dracunculus) är en flerårig växt som blir halvmetern hög i Sverige och högre i varmare länder. Den tillhör familj korgblommiga växter och är närbesläktad med malört. Bladen är mörkgröna, kala och smalt lansettliknande. Blommorna är små och grönaktiga. Det finns olika varianter dragon. Namnet kommer från latinets draco, vilket betyder liten drake, förmodligen med tanke på rötterna som är slingriga. Det engelska namnet tarragon kommer från det arabiska namnet tarkhun. Förr ansågs växten vara ett botemedel mot ormbett.

Fransk dragon växer vilt runt Medelhavet och är den dragon vi vanligen hittar i butik, såväl färsk som torkad. 

  • Smak: Smaken är elegant, mintig med lakritston av smakämnet estragol. Torkad dragon har kraftigare smak än färsk, med kvalmig hökaraktär (använd helst färsk).
  • Alternativ vara: Krydda med lakritston t.ex. körvel, anis eller fänkål, vilka dock har kraftigare smak. Även thaibasilika kan vara ett alternativ vintertid.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs året om i kruka. Säljs också torkad och finhackad som krydda. Kan förekomma fryst.
  • Förvaras: Förvaras bäst i sin kruka. Bladen kan torkas och förvaras i tillsluten burk. Ett annat sätt är att fylla en burk med bladen och hälla på en fin vitvinsvinäger (vinägern accentuerar dragonsmaken). Sätt på lock och ställ i kylen.

Rysk dragon är härdig och lätt att odla, men har ringa smak. Fransk dragon är sannolikt en förädling av den ryska.

Estragon
(i Sverige = dragonvinäger) är dragon som lagts i vinäger för att bevara aromen. Används som dragon t.ex. för att smaksätta majonnäs eller béarnaise. Säljs i välsorterade butiker.

Odla: Fransk dragon är härdig upp till mellersta Sverige, den ryska ännu längre norrut. Den kan bara förökas med sticklingar. Planteras soligt och vindskyddad i väldränerad och mullrik jord. Den bör planteras om efter några år. På våren klipper man ner den. Bladen skördas i juni till september. Läs mer > Odla dragon.


SÅ ANVÄNDS DRAGON

Dragon är uppskattad för sin milda och säregna smak. Det är bladen som används hackade, inte stjälkarna som har skarp smak. Fransk dragon används till mycket. Den är ingrediens i tartar- och hollandaisesås, samt huvudkrydda i béarnaise. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppor m.m.

Läs mer

Odla dragon

Recept med Dragon

Det finns 57 recept med Dragon