Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1326 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 20%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ostron med skal 36.0 styck 15%
Fyllning:
Blekselleri hackad 2.0 msk 0%
Vattenkrasse hackad 2.5 dl 1%
Dragon färskhackad 2.0 msk 0%
Bladpersilja hackad 2.0 msk 0%
Salladslök hackad 2.0 dl %
Smör rumsvarmt 113.0 gram 62%
Ströbröd 1.0 dl 16%
Pernod 2.0 msk 5%
Kockskolan:
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Ostrontallrik > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Rockefeller" under bilden.
- Fyllning: Finhacka alla gröna fyllningsingredienser.
- Mixa eller blanda alla fyllnadsingredienser till tjock kräm. Ställ kallt i avvaktan på tillredning.
- Förvärm ugnen på 250C.
- Tillred: Öppna ostronen (läs mer > Så öppnas ostron).
- Fördela cirka en matsked smet på varje ostron. Lägg över på ugnsfast fat med bädd av grovt salt.
- Gratinera i het ugn i 5-10 minuter. Serveras varma.
Kockens kommentar
Oysters Rockefeller skapades 1899 av Jules Alciatore på restaurang Antoine´s i New Orleans USA. I brist på sniglar skapade han denna rätt och namngav den efter John D. Rockefeller, dåtidens rikaste man i världen.Originalet bestod av ostron på skal toppad med en smörblandning av brödsmulor och en hemlig grön sås, som gratinerades i ugn. Många av dagens recept innehåller spenat för att få den gröna färgen, men detta har förnekats av restaurangen. En laboratorieanalys 1896 indikerade att såsen innehöll persilja, puread selleri, salladslök eller gräslök, kapris och olivolja. Det finns många kopior. En vanlig ingrediens är anisspriten Herbsaint eller Pernod Fils absinthe, men dessa ingick knappast i originalet då Herbsaint lanserades 1934 och Pernod Fils absinthe först efter Andra Världskriget. Icke förty innehåller även det här presenterade receptet ingredienser som sannolikt inte fanns i originalet som fortfarande är hemligt.
Alternativ
Fler recept inom Ostronförrätter ¤
Liknande recept som Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
-
Ostron naturelle (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karl-Johan, Kockskolan
-
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Falsk Ostron Rockefeller (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ostronfilé (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vaktelostron (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Heta ostron med avokado (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan