Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron

Foto: Chris Rendell, Lu Quoc Duc

Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron

Lägg till ingredienser

Portioner ā 4 st: 4

Ostron med skal

16.0 

st stora

Bacon som lättsteks }

16.0 

skivor

Persilja till garnering

0.5 

knippe

Citron juice+fruktkött

2.0 

styck

 

Dressing:

 

Worcestershiresås

2.0 

dl

Ketchup

4.0 

msk

Tabasco röd

1.0 

tsk

 

Tillval:

 

Parmesan nyriven

 

 

Chilifrukt grön hackad

 

 

 

Kockskolan:

 

Så öppnas ostron >

 

 

Så lagas ostron >

 

 

Ostrontallrik >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1253 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 16%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 176 gram)

Ingredienser

Visa:

Ostron med skal 16.0 st stora 11%

Bacon som lättsteks } 16.0 skivor 64%

Persilja till garnering 0.5 knippe 0%

Citron juice+fruktkött 2.0 styck 7%

 

Dressing:

Worcestershiresås 2.0 dl 17%

Ketchup 4.0 msk 6%

Tabasco röd 1.0 tsk 0%

 

Tillval:

Parmesan nyriven 0%

Chilifrukt grön hackad 0%

 

Kockskolan:

Så öppnas ostron > Äts ej

Så lagas ostron > Äts ej

Ostrontallrik > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Chris Rendell" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 230°C. Den skall vara riktigt genomvarm när ostronen sätts in.
  2. Förbered: Öppna och lossa ostron (läs mer > Så öppnas ostron). Häll grovt salt på ugnsplåt och ställ ostron med undre skal på saltet. Skrynklad stanniol eller matfolie är ett alternativ. 
  3. Finhacka persilja. Skär av toppen och botten på citronerna och halvera dem. Har man inte ostrontallrikar blöter man salt och lägger högar på tallrikarna som ostronen placeras på för att inte välta. Citronhalvan placeras på tallriken med en ostrongaffel eller liten gaffel instucken. 
  4. Tillval: För att efterlikna originalet kan man blanda finhacka chilifrukt i dressingen och toppa ostronen med lite riven parmesanost innan de sätts in i ugnen.
  5. Dressing: Blanda ingredienserna. Salt behövs inte.
  6. Skär bacon i små bitar. Stek bacon i lite matolja på medelvärme. Den skall vara "halvstekt", inte knaperstekt.
  7. Lägg en matsked bacon på varje ostron och häll på en matsked dressing.
  8. Gratinera: Sätt in i ugnen i cirka 3 minuter tills baconet blivit krispigt, (osten har smält) och dressingen kokar.
  9. Ta ut och placera på salthögarna. Garnera med persilja. Servera. 

Kockens kommentar

Ostron Kirkpatrik oftare benämnt Kilpatrik, före­kommer i många varianter varav detta recept är ett. Det ena är inte det andra likt. Gemensam nämnare är ostron, bacon, ketchup och worcestershiresås. Ursprung från England men namngiven av kocken Ernest Arbogast efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Engelska immigranter tog med sig en smakrik sås av äpple, valnötter, bönor med mera, som kallades ketchup. Så småningom även tomater. Denna sås användes bland annat till ostron. Därav ketchup i anrättningen. Originalet tros ha bestått av ostron, bacon, ketchup, chilisås, worcestershiresås och finhackad grön chilifrukt, som toppats med riven parmesan. Rätten grillas i het ugn och garneras med hackad persilja. 

Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Bacon som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Ostron Rockefeller

Fler recept inom Ostronförrätter ¤

Liknande recept som Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron