Foto: Chris Rendell, Lu Quoc Duc
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 178
Kcal / portion: 313
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1253 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 16%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ostron med skal 16.0 st stora 11%
Bacon som lättsteks } 16.0 skivor 64%
Persilja till garnering 0.5 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 7%
Dressing:
Worcestershiresås 2.0 dl 17%
Ketchup 4.0 msk 6%
Tabasco röd 1.0 tsk 0%
Tillval:
Kockskolan:
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Ostrontallrik > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Chris Rendell" under bilden.
- Sätt ugnen på 230°C. Den skall vara riktigt genomvarm när ostronen sätts in.
- Förbered: Öppna och lossa ostron (läs mer > Så öppnas ostron). Häll grovt salt på ugnsplåt och ställ ostron med undre skal på saltet. Skrynklad stanniol eller matfolie är ett alternativ.
- Finhacka persilja. Skär av toppen och botten på citronerna och halvera dem. Har man inte ostrontallrikar blöter man salt och lägger högar på tallrikarna som ostronen placeras på för att inte välta. Citronhalvan placeras på tallriken med en ostrongaffel eller liten gaffel instucken.
- Tillval: För att efterlikna originalet kan man blanda finhacka chilifrukt i dressingen och toppa ostronen med lite riven parmesanost innan de sätts in i ugnen.
- Dressing: Blanda ingredienserna. Salt behövs inte.
- Skär bacon i små bitar. Stek bacon i lite matolja på medelvärme. Den skall vara "halvstekt", inte knaperstekt.
- Lägg en matsked bacon på varje ostron och häll på en matsked dressing.
- Gratinera: Sätt in i ugnen i cirka 3 minuter tills baconet blivit krispigt, (osten har smält) och dressingen kokar.
- Ta ut och placera på salthögarna. Garnera med persilja. Servera.
Kockens kommentar
Ostron Kirkpatrik oftare benämnt Kilpatrik, förekommer i många varianter varav detta recept är ett. Det ena är inte det andra likt. Gemensam nämnare är ostron, bacon, ketchup och worcestershiresås. Ursprung från England men namngiven av kocken Ernest Arbogast efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Engelska immigranter tog med sig en smakrik sås av äpple, valnötter, bönor med mera, som kallades ketchup. Så småningom även tomater. Denna sås användes bland annat till ostron. Därav ketchup i anrättningen. Originalet tros ha bestått av ostron, bacon, ketchup, chilisås, worcestershiresås och finhackad grön chilifrukt, som toppats med riven parmesan. Rätten grillas i het ugn och garneras med hackad persilja.Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Bacon som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Ostronförrätter ¤
Liknande recept som Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
-
Ostron naturelle (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karl-Johan, Kockskolan
-
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Falsk Ostron Rockefeller (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ostronfilé (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vaktelostron (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Heta ostron med avokado (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan