Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs

Foto: Fusion

Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs

Lägg till ingredienser

Portioner ā 4 st: 4

Ostron med skal

16.0 

styck

Vetemjöl

1.0 

dl

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör

20.0 

gram

Smör

50.0 

gram

el. matolja

 

 

 

Majonnäs:

 

Ägg

1.0 

styck

Senap fransk osötad

1.0 

tsk

Ängssyra

1.0 

knippe

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Matolja

2.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Sallat

100.0 

gram

Vinägrett

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skiras smör >

 

 

Så öppnas ostron >

 

 

Så lagas ostron >

 

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 414

Kcal / portion: 740

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2959 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 42%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 179 gram)

Ingredienser

Visa:

Ostron med skal 16.0 styck 3%

Vetemjöl 1.0 dl 7%

Vetemjöl 3.0 dl Äts ej

Smör 20.0 gram 5%

Smör 50.0 gram Äts ej

el. matolja 0%

 

Majonnäs:

Ägg 1.0 styck 2%

Senap fransk osötad 1.0 tsk 0%

Ängssyra 1.0 knippe 0%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

Matolja 2.5 dl 67%

 

Tillbehör:

Sallat 100.0 gram 0%

Vinägrett 1.0 dl 14%

 

Kockskolan:

Så skiras smör > Äts ej

Så öppnas ostron > Äts ej

Så lagas ostron > Äts ej

Om smörsåser > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Fusion" under bilden.

  1. Skira smör (läs mer > Så skiras smör).
  2. Förbered enkel tillbehörssallad och vinägrett.
  3. Öppna och skär ut ostronen (läs mer > Så öppnas ostron).
  4. Majonnäs: Mixa ägg, senap, ängssyra och pressad citron till slät smet. I brist på ängssyra kan citronmeliss användas, eller så använder man enbart citron. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis i början. Se recept majonnäs via länk nedan.
  5. Panera och stek: Hetta upp smör ordentligt i panna. Vänd ostronen i vetemjöl, skaka av överskott. Lägg ner den försiktig i pannan. Stek dem ett par minuter på var sida till mjölet blivit gyllenbrunt.
  6. Servera: Lägg upp på tallrikar med sås och sallad.

Kockens kommentar

Mjöl och smör som "Äts ej" behövs för tillredning men konsumeras inte Läs mer > Om fettupptag). I filmreceptet används nerkokat skirat smör, vilket innebär att det skirade smöret får sjuda på svag värme under lång tid varvid vatten förångas och nästan bara rent fett återstår. Sådant smör tål högre värme utan att osa, bränner inte och har längre hållbarhet än vanligt smör. I Indien används sådant smör flitigt kallat "ghee", för att det håller utan ligga i kylskåp. Läs mer > Om smörsåser. Alternativt kan man steka i matolja, men då får man inte den fina smörsmaken på paneringen.

Tillhörande recept

Majonnäs i mixer

Majonnäs handslagen

Vinägrett grundrecept

Fler recept inom Ostronförrätter ¤

Liknande recept som Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs