Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 414

Kcal / portion: 740

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2959 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 42%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ostron med skal 16.0 styck 3%
Vetemjöl 1.0 dl 7%
Vetemjöl 3.0 dl Äts ej
Smör 20.0 gram 5%
Smör 50.0 gram Äts ej
el. matolja 0%
Majonnäs:
Ägg 1.0 styck 2%
Senap fransk osötad 1.0 tsk 0%
Ängssyra 1.0 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Matolja 2.5 dl 67%
Tillbehör:
Sallat 100.0 gram 0%
Vinägrett 1.0 dl 14%
Kockskolan:
Så skiras smör > Äts ej
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Om smörsåser > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Fusion" under bilden.
- Skira smör (läs mer > Så skiras smör).
- Förbered enkel tillbehörssallad och vinägrett.
- Öppna och skär ut ostronen (läs mer > Så öppnas ostron).
- Majonnäs: Mixa ägg, senap, ängssyra och pressad citron till slät smet. I brist på ängssyra kan citronmeliss användas, eller så använder man enbart citron. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis i början. Se recept majonnäs via länk nedan.
- Panera och stek: Hetta upp smör ordentligt i panna. Vänd ostronen i vetemjöl, skaka av överskott. Lägg ner den försiktig i pannan. Stek dem ett par minuter på var sida till mjölet blivit gyllenbrunt.
- Servera: Lägg upp på tallrikar med sås och sallad.
Kockens kommentar
Mjöl och smör som "Äts ej" behövs för tillredning men konsumeras inte Läs mer > Om fettupptag). I filmreceptet används nerkokat skirat smör, vilket innebär att det skirade smöret får sjuda på svag värme under lång tid varvid vatten förångas och nästan bara rent fett återstår. Sådant smör tål högre värme utan att osa, bränner inte och har längre hållbarhet än vanligt smör. I Indien används sådant smör flitigt kallat "ghee", för att det håller utan ligga i kylskåp. Läs mer > Om smörsåser. Alternativt kan man steka i matolja, men då får man inte den fina smörsmaken på paneringen.Tillhörande recept
Fler recept inom Ostronförrätter ¤
Liknande recept som Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
-
Ostron naturelle (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karl-Johan, Kockskolan
-
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Falsk Ostron Rockefeller (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ostronfilé (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vaktelostron (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Heta ostron med avokado (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan