Latin: ostrea

Engelsk översättning oyster

Fransk översättning huître , fine de claire

Italiensk översättning ostrica

Tysk översättning Auster

Spansk översättning ostra

Ostron är ett samlingsnamn på ett 50-tal arter inom familj marina musslor.  

I familjen ingår släktena Ostrea, Crassostrea, Ostreola, och Saccostrea.

Ostron är saltvatenslevande


Förvaras svalt, bäst under havstång. Hållbar ca 1 vecka.

Klassning: Ostron benämns ofta efter odlingsområde till exempel Belons, Marennes, d´Arcachon, portugisiska. Ostron sorteras i storlekar där Nr 4 (40 gram) är minst följt av 3 (50g), 2 (75g), 0 (90g), 00 (100g). Kan också benämnas Petit (<50g), Moyen (50-74g), Grand (75-99g), samt Très Grand (100g-). Fine de clair/-e betyder att havsostronen förvarats i ostronbassäng i två månader innan försäljning. Fine = direkt från havet. Claire = ostronbassäng på franska.

Odling: Ostron odlas kommersiellt och ostronodlare kallar sig träffande för "havets bönder".  Odlingarna som kallas för parker, ligger på grunt vatten i skyddade områden. Så t.ex. i Frankrikes största odlingsområde Arcachon, som är en stor havsvik. Ostronodling förekommer i liten skala i Sverige.

Miljö:

Hälsa:

färska ostron

SÅ ANVÄNDS OSTRON

Ostron är den delikatess som de flesta behöver "lära sig" att uppskatta. De äts vanligtvis naturella, det vill säga nyöppnade levande ostron (läs mer > Så öppnas ostron). Naturella serveras med citronklyfta. I Frankrike också med en vinägrett med finhackad schalottenlök (läs mer > Om mignonette), vitt bröd, eller på klassiskt vis med en stekt, smal och smakrik korv (se recept > Ostron naturelle). Naturella ostron smaksätts ofta på annat sätt, till exempel med tabasco eller worcestershiresås. Man kan också koka, stuva, steka, ugnslaga, grilla och fritera dem. Ostron förekommer också inlagda i gelé. Läs mer > Så tillagas ostron.

Klassiska ostronrätter:

I ostronens förlovade land Frankrike finns det inte helt oväntat ostron tillagade på allehanda sätt (läs mer > Så tillagas ostron). De mest kända klassiska ostronrätterna är trots detta förmodligen två amerikanska rätter, nämligen Oysters Rockefeller och Oysters Kilpatrik. 

  • Oysters Rockefeller är gratinerad ostron på skal  toppad med brödsmulor och en hemlig grön sås. Se recept > Oysters Rockefeller original.
  • Oysters Kirkpatrick/Kilpatrik är gratinerade ostron med bacon, worcestershiresås och ketchup. Det finns många varianter. Originalet tros även innehålla finhackad grön chilipeppar och riven hårdost. Namngivet efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Läs mer, se recept > Oysters Kirkpatrik.
  • Huitres gratinées de Catherine är gratinerade ostron med vitlökssmör och en skvätt champagne eller torrt vitt vin tillsatt.
  • Brochettes d´huîtres (fr. ostronspett) är pocherade (lättkokta), rensade ostron på spett med grönsaker, fläsk och annat.

Servering: Lägg upp på fat eller tallrik. För att få ostronen att stå still och rakt kan man ställa dem på krossat is (naturella) vilket också håller dem kalla, på en hög av blöt salt, eller veckad stanniol/aluminiumfolie. Det finns också speciella tallrikar för ändamålet om man är ostronälskare (se > Tallrikar). En liten gaffel eller ostrongaffel används som bestick (se > Speciella bestick).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02

Läs mer

Ostronkniv

Om mignonette

Film: Så vet man om ostron är färska

Film: Ostron EM med bl.a. Leif Mannerström

Recept med Ostron }

Det finns 14 recept med Ostron }