Latin: Veneridae, Venerupis, Venerupsis pullustra
venus clams
palourdes de vénus
vongole venere
Venusmuscheln
almejas venus
- Köttkvalité: Halvfast kött, med tuggmotstånd.
- Köttandel: Cirka 1/3-del av vikten.
- Smak: Lätt salta.
- Alternativ vara: Hjärtmusslor eller andra musslor.
- Försäljning: Förekommer ibland som ett alternativ till hjärtmusslor. Bland andra arten Pullet carpet shell (Venerupsis pullustra) från Italien. Art anges sällan utan brukar benämns venusmusslor kort och gott.
- Jämförpris:
- Förvaras kallt. Hållbara några dagar.
Fiske, odling: Vildfångade skördas för hand eller med bottenskrapa. Odling på rep eller dylikt förekommer.
Miljö: Miljöhänsyn har begränsat kommersiellt fiske med muddringsmaskiner. WWF:
- Bra val: MSC-certifierad. Odlad i Italien (V. pullastra).
- Var försiktig: Odlade i Kina, handplockad i Medelhavet.
- Låt bli: Övriga.
SÅ ANVÄNDS VENUSMUSSLOR
Venusmusslor liksom hjärtmusslor kan ätas råa med lite vinägrett eller hastigt kokta i vin på samma sätt som blåmusslor (se dito). Serveras som ensamrätt, i soppor, eller ihop med andra skaldjur. Vanligt förekommande på en "fruits de mer" (skaldjursfat). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Läs mer
Recept med Venusmusslor
Det finns 4 recept med Venusmusslor
-
Almejas a la marinera, spanska små musslor i smakrik sås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dillkokta hjärtmusslor (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Almejas a la marinera, vinkokta små musslor utan sås
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Plateau de fruits de mer, skaldjursplatå
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan