Hjärtmusslor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hjärtmusslor

(vanlig hjärtmussla)

Latin: Cardiidae, Cerastoderma, Cerastoderma edule

Engelsk översättning cockle, common cockle, egg cockle

Fransk översättning coque, coque commun

Italiensk översättning cuore edule

Tysk översättning Herzmuschel

Spansk översättning berberecho

Hjärtmusslor (Cardiidae) är biologiskt en familj blötdjur i klass musslor (Bivalvia). Består av 17 släkten och cirka 50 arter varav vanlig hjärtmussla i släte Cerastoderma är den som vanligen förekommer i kulinariska sammanhang. Hjärtmusslor lever i tempererade vatten på grunda sandbottnar, helst på tidvattens­stränder. De gräver ner sig med sin långa, kraftiga "fot" och kan "plöja" sig fram genom sanden. De kan överleva i en frusen botten upp till en månad. Det finns ett 10-tal hjärtmusslor i Norden. De är små runda musslor som blir 3-5 centimeter långa. Skalet är gråvitt till blekgult och vågformat. En familj musslor som är snarlika hjärtmusslor är venusmusslor, vilka ibland förekommer i handeln som ett likvärdigt alternativ (se dito).

Historia: Hjärtmusslor var en väsentliga energikälla i de forntida samlarsamhällena i Europa, en naturlig resurs i kustområdena. Man har hittat avbildningar på gamla lerkärl. I 1800-talets Irland fanns en sång kallade "Molly Malone" eller "Cockles and mussels", som handlar om Molly som säljer hjärtmusslor på Dublins gator, senare betraktad som stadens inofficiella sång.


VANLIG HJÄRTMUSSLA

Vanlig hjärtmussla (Cerastoderma edule): Sägs bara "hjärtmussla" avses som regel vanlig hjärtmussla. Det är en blekgul till ljusbrun mussla med regelbunden form, vanligen 3-5 centimeter lång. Andra arter som kan förekomma i butik är bland andra Paratapes undulata och arter i släktet Meretrix. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Köttkvalité: Halvfast kött, med tuggmotstånd.
  • Köttandel: Cirka 1/3-del av vikten.
  • Smak: Lätt salta.
  • Alternativ vara: Venusmussla eller andra musslor.
  • Försäljning: Förekommer till och från i butiker med fiskdisk.
  • Jämförpris
  • Förvaras kallt. Hållbara några dagar.
Förekomst: Hjärtmusslor lever nedgrävd på kustnära sand- och lerstränder ner till 20 meters djup. Vanligt förekommande från norska kusten, svenska västkusten, runt Nordsjöns kust inklusive Storbritannien, Irland och Island, ner till nordvästra Afrikas kust, men förekommer också i södra Östersjön, Medelhavet och Svarta Havet.

Fiske, odling:  Fiskas för hand eller maskinellt med en slags dammsugare på tidvattenstränder. Kommersiell fångst sker i länder som Irland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. Odling av hjärtmusslor förekommer i Storbritannien, Nederländerna och Portugal.

MiljöMiljöhänsyn har begränsat kommersiellt fiske med muddringsmaskiner.  WWF:

  • Bra val: MSC-certifierad, handplockade i Nordostatlanten (C. edule), odlad i Thailand (Metrix), handplockade i nordvästra och västcentrala Stilla havet (Metrix)
  • Var försiktig: Handplockade i västcentrala Stilla havet (Vietnam, Paphia undulata).
  • Låt bli: Övriga.

SÅ ANVÄNDS HJÄRTMUSSLOR

Hjärtmusslor liksom venusmusslor kan ätas råa med lite vinägrett eller hastigt kokta i vin på samma sätt som blåmusslor (se dito). Serveras som ensamrätt, i soppor, eller ihop med andra skaldjur. Vanligt förekommande på en "fruits de mer" (skaldjursfat). Förr användes skalen till framställning av kalk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12

Läs mer

Om musslor

Venusmusslor

Blåmusslor

Film: Så förflyttar sig en hjärtmussla

Film: Om hjärtmusslor

Film: Fiske hjärtmusslor för hand

Recept med Hjärtmusslor

Det finns 4 recept med Hjärtmusslor