Om blötdjur

Fotograf/bild: Film: Andreas Sandqvist, blötdjur

Om blötdjur

(blötdjur, mollusker = bläckfiskar, musslor, snäckor)

Latin: Mollusca

Engelsk översättning molluscs = squids/octopuses, mussels, snails

Fransk översättning mollusques = calamars/pieuvres , moules, escargots

Italiensk översättning molluschi = polpi/calamari, cozze, chiocciole

Tysk översättning Weichtiere = Kopffüßer, Muscheln, Schnecken

Spansk översättning moluscos = pulpos, mejillones, caracoles

Blötdjur (Mollusca) även kallat mollusker är biologiskt en stam i djurriket (läs mer > Biologisk struktur). Gruppen består av sju klasser varav tre är intressanta ur kulinarisk synpunkt, bläckfiskar, musslor och snäckor. De allra flesta lever i havet, några få i sötvatten. På land lever endast några arter av snäckor. Det är den näst största djurgruppen efter insekter med över 100.000 nu levande arter mestadels snäckor och cirka 300.000 utdöda. I Sverige känner man till cirka 800 arter. Antal och släktskap är inte helt klarlagt utan fler arter upptäcks varje år. Sjöborrar som vi valt att ta med i denna församling är inte ett blötdjur utan tillhör en egen djurstam kallad Tagghudingar (läs mer > Sjöborrar). Lyssna på föredrag, klicka på "Andreas" under bilden ovan.

Anatomi: De flesta blötdjuren har någon form av yttre skal, men hos bläckfiskar och vissa snäckor (sniglar) har det i stället utvecklats till ett inre skelett. Blötdjurens skal bildas genom att kalk avsöndras från körtlar, som avlagras dels på insidan, dels längs skalets kant (musslor), dels kring öppningens kant (snäckor). Skillnaden mellan musslor och snäckor är bland annat att musslor har två skal som hänger ihop med en muskel, medan snäckor har ett skal som är odelat och spiralvridet. Snäckor har en fot som är utformat som en fotsula, som hos bläckfiskar omvandlats till fångstarmar. Blötdjur kallas ibland "skaldjur" omfattande både kräftdjur och blötdjur, men det är inget vetenskapligt begrepp (läs mer > Om skaldjur).


SÅ ANVÄNDS BLÖTDJUR

Blötdjur har i alla tider använts som föda, få innehåller gifter. Skal har använts som pengar, till metkrokar, prydnads­föremål, till cement med mera. Läs mer, se högerkolumnen Bläckfiskar, Om musslor, Snäckor och sniglar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01
Läs mer

Om skaldjur

Om kräftdjur

Bläckfiskar

Snäckor, sniglar

Om musslor

Biologisk struktur

Djurriket, matbiologi

Sjöborrar