Sjöborrar

Fotograf/bild: Andree, Reseguiden

Sjöborrar

(sjöborrar, ätlig sjöborre)

Latin: Echinoidea, Echinus esculentus

Engelsk översättning sea urchin

Fransk översättning oursin

Italiensk översättning riccio, ricci di mare

Tysk översättning Seeigel

Spansk översättning erizo de mar

Sjöborrar är biologiskt en familj tillhörande stam tagghudingar, alltså inte hemmahörande bland blötdjur som vi valt att sortera dem under (läs mer > Om blötdjur). Till tagghudingar räknas också sjöstjärnor och sjögurkor. Det finns närmare 1000 olika sjöborrar, levande i alla hav varav 10-talet på svenska västkusten bland annat Ätlig sjöborre (Echinus esculentus). Den är halvrund med platt yta nertill, cirka 10 centimeter i diameter och full med hårda centimeterlånga taggar. De har sugfötter som den kan sträcka ut långt från kroppen. De lever på stenbottnar på 10-40 meters djup och förekommer från Portugal till Norge, inklusive Bohuslän.

  • Kött: Det är bara de orangea romsäckarna på insidan som äts. Mjuk konsistens.
  • Smak: Som en kyss från havet! Smörigt, svagt söt-salt.
  • Alternativ vara: Rommen saknar motsvarighet.
  • Försäljning: Sjöborrar säljs hela och levande. Förekommer i specialistbutiker. Säsong för norska sjöborrar september-januari/februari.
  • Jämförpris: Skyhögt. Sjöborrar kan kosta 15-20 per styck, kilopris omkring 200 kr per kilo. Emellertid är rommens viktandel mycket låg, under 5%, så kilopriset för ätbar del blir extremt högt, ~ 4000 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Kallt. Hållbar i flera dagar.

Så öppnas sjöborrar: Sjöborrars taggar kan vara giftiga vilket badare påtagligt märker om de råkar trampa på dem. Taggarna har vanligen kortats eller tagits bort på de sjöborrar som säljs i butik. Klipp bort taggarna om de finns kvar och använd handskydd vid öppnandet. Skalet är hårt, undersidan platt och utan taggar. Proffsen öppnar sjöborrarna underifrån för att inte skada rommen, genom att skära ut ett hål stort för en tesked. Man kan också halvera den genom att använda en smal vass kniv som sticks in från sidan genom sjöborren och sedan ut mot båda sidorna. Se till att skal och taggar inte hamnat på insidan.


SÅ ÄTS SJÖBORRE

Det är bara den orangea rommen hos honorna som äts. Mellan rommen kan det ligga en svart slemmig massa som man undviker att äta. Rommen äts bäst naturell (rå) utan tillbehör, med en tesked direkt ur sjöborrens skal. En del önskar en citronklyfta till anrättningen, men citronjuicen är för dominant mot rommens finstämda smak. I Japan är rommen populär till sushi och i Italien använder man den bland annat som smaksättare av pastasås. Det sägs att sjöborrarna skall vara bäst när det är fullmåne.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11 

Recept med Sjöborrar

Det finns 1 recept med Sjöborrar