
Fotograf/bild: Japanese Cooking 101, kaki fry
Så tillagas ostron ¤
(naturella ostron, kokta ostron, stekta ostron, grillade ostron, friterade ostron)
Ostron äts mestadels naturell, men kan också kokas, stekas, ugnslagas, grillas och friteras. Klassiskt är till exempel grillade ostron à la Rockefeller och friterade Angels om horseback. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden. Läs mer > Så öppnas ostron.
- Naturella ostron: Ostron öppnas med ostronkniv och lossas från sitt skal. Serveras med citronklyfta. I Frankrike också med en vinägrett med finhackad schalottenlök (läs mer > Om mignonette), vitt bröd och på klassiskt vis också en stekt, långsmal korv. Se recept > Ostron naturelle.
- Kokta ostron: Ostron kan lättkokas till exempel ingående i en soppa. Se recept > Havsbondens soppa.
- Stekta ostron: Ostron kan lättstekas i matolja eller smör. Se recept > Smörstekta ostron.
- Ugnslagade ostron: Öppnade ostron liggande i halvt skal med garnityr kan gratineras i hög värme (~230°C). Tips: Häll (grovt) salt på plåten eller skrynklad aluminiumfolie så att ostronen står stadigt. Saltet kan återvändas. Se recept > Oysters Kirkpatrik.
- Grillade ostron: Oöppnade ostron kan grillas i sina skal (se recept > Grillade ostron), eller i en skalhalva. Se recept > Oysters Rockefeller.
- Friterade ostron: Ostron kan friteras till exempel inrullad i bacon (se recept > Angels on horseback), eller paneras och friteras. Se recept > Kaki Fry.
Servering: Det finns speciella ostrontallrikar så att ostronen inte välter på tallriken. I brist på sådana kan man lägga ut högar av blöt salt att placera ostronen på. Till servering behöver man en ostrongaffel (läs mer > Speciella bestick) eller en liten gaffel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02
Läs mer
Recept med Så tillagas ostron ¤
Det finns 8 recept med Så tillagas ostron ¤
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ostron, Oysters Rockefeller original
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Angels on horseback, ostron eller musslor i baconpaket (plockmat)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falsk Ostron Rockefeller (förrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan