
Fotograf/bild: Japanese Cooking 101, kaki fry
Så tillagas ostron
(naturella ostron, kokta ostron, stekta ostron, grillade ostron, friterade ostron)
Ostron äts mestadels naturell, men kan också kokas, stekas, ugnslagas, grillas och friteras. Klassiskt är till exempel grillade ostron à la Rockefeller och friterade Angels om horseback. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden. Läs mer > Så öppnas ostron.
- Naturella ostron: Ostron öppnas med ostronkniv och lossas från sitt skal. Serveras med citronklyfta. I Frankrike också med en vinägrett med finhackad schalottenlök (läs mer > Om mignonette), vitt bröd och på klassiskt vis också en stekt, långsmal korv. Se recept > Ostron naturelle.
- Kokta ostron: Ostron kan lättkokas till exempel ingående i en soppa. Se recept > Havsbondens soppa.
- Stekta ostron: Ostron kan lättstekas i matolja eller smör. Se recept > Smörstekta ostron.
- Ugnslagade ostron: Öppnade ostron liggande i halvt skal med garnityr kan gratineras i hög värme (~230°C). Tips: Häll (grovt) salt på plåten eller skrynklad aluminiumfolie så att ostronen står stadigt. Saltet kan återvändas. Se recept > Oysters Kirkpatrik.
- Grillade ostron: Oöppnade ostron kan grillas i sina skal (se recept > Grillade ostron), eller i en skalhalva. Se recept > Oysters Rockefeller.
- Friterade ostron: Ostron kan friteras till exempel inrullad i bacon (se recept > Angels on horseback), eller paneras och friteras. Se recept > Kaki Fry.
I ostronens förlovade land Frankrike finns det inte helt oväntat ostron tillagade på allehanda sätt. De mest kända klassiska ostronrätterna är trots detta förmodligen två amerikanska rätter, nämligen Oysters Rockefeller och Oysters Kilpatrik.
- Oysters Rockefeller är gratinerad ostron på skal toppad med brödsmulor och en hemlig grön sås. Se recept > Oysters Rockefeller original.
- Oysters Kirkpatrick/Kilpatrik är gratinerade ostron med bacon, worcestershiresås och ketchup. Det finns många varianter. Originalet tros även innehålla finhackad grön chilipeppar och riven hårdost. Namngivet efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Läs mer, se recept > Oysters Kirkpatrik.
- Huitres gratinées de Catherine är gratinerade ostron med vitlökssmör och en skvätt champagne eller torrt vitt vin tillsatt.
- Brochettes d´huîtres (fr. ostronspett) är pocherade (lättkokta), rensade ostron på spett med grönsaker, fläsk och annat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02
Läs mer
Recept med Så tillagas ostron
Det finns 9 recept med Så tillagas ostron
-
Angels on horseback, ostron eller musslor i baconpaket (plockmat)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade ostron (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Heta ostron med avokado (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörstekta ostron med ängssyramajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Falsk Ostron Rockefeller (förrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan