Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Havsbondens soppa (förrätt)
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 266
Kcal / portion: 921
GBR (GI) / port: 1
Recept: 3685 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 23%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummerfond konc. 3.0 msk 3%
Smör normalsaltat 4.0 msk 10%
Kajennpepparpulver 1.0 krm 0%
Paprikapulver 2.0 krm 0%
Worcestershiresås 1.0 msk 0%
Ostron med skal 15.0 styck 2%
Vispgrädde 7.0 dl 68%
Torrt vitt vin 3.0 dl 6%
Chilisås tomat 3.0 msk 1%
Salt 0%
Tillbehör:
Vitt matbröd 4.0 skivor 8%
Kockskolan:
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Lägg i hummerfond, smör, kajennpeppar paprikapulver och worcestershiresås i en kastrull. Vispa samman. Värm upp till medelvärme.
- Lägg i ostronen. Vänta i cirka 20 sekunder och tillsätt sedan grädde, vin och chilisås i kastrullen. Låt soppan bli varm (koka ej). Smaka av med salt om det behövs.
- Rosta brödskivorna. Fiska upp ostron ur soppan och lägg på brödskivorna, som läggs i soppan eller vid sidan om.
Kockens kommentar
Ostron odlas kommersiellt och ostronodlare kallar sig träffande för "havets bönder". Odlingarna som kallas för parker, ligger på grunt vatten i skyddade områden. Så till exempel i Frankrikes största odlingsområde Arcachon, som är en stor havsvik av Atlanten. Läs mer, klicka på ingrediens > Ostron.
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Havsbondens soppa (förrätt)
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan