Hummersoppa (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hummersoppa (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal tallrikar: 4

Hummer med skal kokt

1.0 

styck

Hummerbuljong }

10.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Konjak/brandy

0.5 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

Hummerfond konc.

 

 

 

Tillval:

 

Madeira

 

 

Redningsmjöl

 

 

 

Tillbehör:

 

Dill

2.0 

kvistar

Vitt matbröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Ger 1 tallrik/portion

 

Om skaldjursbuljong >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 99

Kcal / portion: 358

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1431 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 9%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 361 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer med skal kokt 1.0 styck 16%

Hummerbuljong } 10.0 dl 7%

el. konc. fond + vatten 0%

Vispgrädde 3.0 dl 75%

Konjak/brandy 0.5 msk 1%

Salt och vitpeppar 0%

Hummerfond konc. 0%

 

Tillval:

Madeira 0%

Redningsmjöl 0%

 

Tillbehör:

Dill 2.0 kvistar 0%

Vitt matbröd 0%

 

Kockskolan:

Ger 1 tallrik/portion 

Om skaldjursbuljong > Äts ej

Tillagning (14 min )

  1. Dag1: Skala hummern och ta ut köttdelarna. Ställ in köttet i kylskåpet. Ta bort magsäck och gälar (se > Så kokas hummer).
  2. Tillaga hummerfond av skal och rester enligt separat recept > Koka hummerbuljong (länk nedan). I brist på sådan används koncentrerad, flytande hummerfond utspätt med vatten eller mjölk.
  3. Dag 2: Värm sopptallrikarna i ugn på svag värme.
  4. Häll fond, grädde och konjak i en kastrull. Koka upp och ta ifrån spisen. Önskas tjockare soppa tillsätt lite redningsmjöl och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt, peppar och koncentrerad hummerfond.
  5. Fördela hummerköttet i tallrikarna. Häll upp soppan. Garnera med dillkvist.

Kockens kommentar

Soppan karaktär beror på den hummerfond man använder. Bäst är hemlagad sådan (se recept enligt länk nedan), som skall vara smakrik. Är den för tunn kokas den ner ytterligare eller förstärks med inköpt koncentrerad fond. Innehåller fonden redan konjak så behöves ingen ytterligare mängd. Madeira är också en god smaksättare med eller utan konjak.

Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.

 Hummer

Vikt

Ätbart

Köttvikt

 Liten

400 g

135 g

95 g

 Medel

600 g

200 g

145 g

 Stor 

800 g

270 g

190 g

 Större

1000 g

330 g

240 g


Passar till

Koka hummerbuljong

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Hummersoppa (förrätt)