Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hummersoppa (förrätt)
Dryckestips
Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Mousserad torr rosé
Pris: 89 kr
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 99
Kcal / portion: 358
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1431 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 9%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummer med skal kokt 1.0 styck 16%
Hummerbuljong } 10.0 dl 7%
Vispgrädde 3.0 dl 75%
Konjak/brandy 0.5 msk 1%
Tillval:
Madeira 0%
Redningsmjöl 0%
Tillbehör:
Dill 2.0 kvistar 0%
Vitt matbröd 0%
Kockskolan:
Ger 1 tallrik/portion
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (14 min )
- Dag1: Skala hummern och ta ut köttdelarna. Ställ in köttet i kylskåpet. Ta bort magsäck och gälar (se > Så kokas hummer).
- Tillaga hummerfond av skal och rester enligt separat recept > Koka hummerbuljong (länk nedan). I brist på sådan används koncentrerad, flytande hummerfond utspätt med vatten eller mjölk.
- Dag 2: Värm sopptallrikarna i ugn på svag värme.
- Häll fond, grädde och konjak i en kastrull. Koka upp och ta ifrån spisen. Önskas tjockare soppa tillsätt lite redningsmjöl och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt, peppar och koncentrerad hummerfond.
- Fördela hummerköttet i tallrikarna. Häll upp soppan. Garnera med dillkvist.
Kockens kommentar
Soppan karaktär beror på den hummerfond man använder. Bäst är hemlagad sådan (se recept enligt länk nedan), som skall vara smakrik. Är den för tunn kokas den ner ytterligare eller förstärks med inköpt koncentrerad fond. Innehåller fonden redan konjak så behöves ingen ytterligare mängd. Madeira är också en god smaksättare med eller utan konjak.
Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Passar till
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Hummersoppa (förrätt)
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan