Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 150
Kcal / portion: 544
GBR (GI) / port: 0
Recept: 3262 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 12%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kokhöna urtagen 1.0 styck 100%
Vatten 1.5 liter 0%
Gul lök 1.0 st stor Äts ej
Morot 1.0 st stor Äts ej
Salt 2.0 tsk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Persiljestjälkar Äts ej
Alternativ:
Purjolök Äts ej
Vitlök Äts ej
Rotselleri Äts ej
Timjan Äts ej
Salvia färsk Äts ej
Vitt vin 0%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Så klaras buljong > Äts ej
Om fågel-/hönsbuljong > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet intill kroppen.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Bena ur. Kycklingen bör inte varmhållas i avvaktan på användning (blir torr), utan bara värmas i buljongen inför servering. Köttet blir inte förstörd av vila.
- Buljong: Lägg tillbaka skinn, ben och krås i spadet och låt det sjuda i ytterligare en halvtimme.
- Sila spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst.
- Klarning: Önskas fin buljong klaras vätskan med äggvita eller med äggvita och köttfärs, varefter man får "klar buljong" (läs mer > Så klaras buljong).
- Värm upp buljongen. Dela köttet i bitar och lägg i soppan. Servera.
Kockens kommentar
Känns soppan för tunn får man fuska med att tillsätta lite koncentrerad hönsbuljong. Hönsbuljong kokas av hönsrester på motsvarande sätt. Läs mer > Om hönsbuljong.Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan