Fin hönsbuljongsoppa, förrätt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fin hönsbuljongsoppa, förrätt

Lägg till ingredienser

Tallrikar ā 2,5 dl: 6

Kokhöna urtagen

1.0 

styck

Vatten

1.5 

liter

Gul lök

1.0 

st stor

Morot

1.0 

st stor

Salt

2.0 

tsk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Kryddnejlika

2.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

Persiljestjälkar

 

 

 

Alternativ:

 

Purjolök

 

 

Vitlök

 

 

Rotselleri

 

 

Timjan

 

 

Salvia färsk

 

 

Vitt vin

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas höns, kyckling >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så klaras buljong >

 

 

Om fågel-/hönsbuljong >

 

 

Om höns, kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 544

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3262 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 12%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 362 gram)

Ingredienser

Visa:

Kokhöna urtagen 1.0 styck 100%

Vatten 1.5 liter 0%

Gul lök 1.0 st stor Äts ej

Morot 1.0 st stor Äts ej

Salt 2.0 tsk 0%

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Persiljestjälkar Äts ej

 

Alternativ:

Purjolök Äts ej

Vitlök Äts ej

Rotselleri Äts ej

Timjan Äts ej

Salvia färsk Äts ej

Vitt vin 0%

 

Kockskolan:

Så kokas höns, kyckling > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så klaras buljong > Äts ej

Om fågel-/hönsbuljong > Äts ej

Om höns, kyckling > Äts ej

Tillagning

  1. Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
  2. Skumma: Koka upp och skumma av väl.
  3. Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
  4. Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet intill kroppen.
  5. Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
    Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
    Halverad höna något kortare tid.
    Tryckkokad höna 30-45 minuter.
    Hel kyckling 45-60 minuter.
    Halv kyckling 30-40 minuter.
  6. Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Bena ur. Kycklingen bör inte varmhållas i avvaktan på användning (blir torr), utan bara värmas i buljongen inför servering. Köttet blir inte förstörd av vila.
  7. Buljong: Lägg tillbaka skinn, ben och krås i spadet och låt det sjuda i ytterligare en halvtimme.
  8. Sila spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst.
  9. Klarning: Önskas fin buljong klaras vätskan med äggvita eller med äggvita och köttfärs, varefter man får "klar buljong" (läs mer > Så klaras buljong).
  10. Värm upp buljongen. Dela köttet i bitar och lägg i soppan. Servera.

Kockens kommentar

Känns soppan för tunn får man fuska med att tillsätta lite koncentrerad hönsbuljong. Hönsbuljong kokas av hönsrester på motsvarande sätt. Läs mer > Om hönsbuljong.

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Fin hönsbuljongsoppa, förrätt