För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Film: French Cooking Academy, consomme royale

Consommé, klar/klarad buljong

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Köttfond avfettad

1.5 

liter

eller

 

 

Hönsfond avfettad

 

 

Köttfärs

200.0 

gram

Purjolök

50.0 

styck

Blekselleri

40.0 

gram

Morot

50.0 

gram

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Äggvita

2.0 

styck

Vitpeppar hel

4.0 

korn

 

 

Kockskolan:

 

Så klaras buljong >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 10

Kcal / portion: 30

GBR (GI) / port: 0

Recept: 120 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 300 gram)

Ingredienser

Visa:

Köttfond avfettad 1.5 liter 100%

eller %

Hönsfond avfettad 0%

Köttfärs 200.0 gram Äts ej

Purjolök 50.0 styck Äts ej

Blekselleri 40.0 gram Äts ej

Morot 50.0 gram Äts ej

Tomatpuré konserv 1.0 msk Äts ej

Äggvita 2.0 styck Äts ej

Vitpeppar hel 4.0 korn Äts ej

 

 

Kockskolan:

Så klaras buljong > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Om soppor > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Consommé är en klarad kött- eller hönsfond (buljong). Se film, klicka på texten under bilden. Klarning kan ske på olika sätt, här på traditionellt vis med äggvita och köttfärs. Serveras med olika garnityr i soppan, till exempel med finstrimlade rot- och grönsaker kallad Consommé Julienne, eller med äggstanning benämnd Consommé Royale. Se respektive recept via länk nedan. Läs mer > Så klaras buljong.

  1. Buljongen tillreds i förväg. Tidsåtgång ej medräknad. Kan vara nöt-, kalv-, vilt- eller hönsbuljong. Se recept via länkar nedan. Vatten plus koncentrerad buljong duger inte till denna finstämda och exklusiva förrätt. Buljongen skall vara smakrik, koka ner den till fond vid behov.
  2. Finhacka, strimla eller grovmal grönsakerna.
  3. Blanda detta med färs och äggvitor i en stor kastrull till en kladdig smet.
  4. Tillsätt buljongen. Blanda allt väl.
  5. Sätt på medelhög värme och rör om kontinuerligt så att inte äggvitan stelnar i botten.
  6. När "soppan" når 50°C slutar man röra om. Soppan skall nu sjudas i cirka 45 minuter på mycket svag värme och får inte röras. En "äggflotte" bildas på ytan av slaggprodukter.
  7. Gör försiktigt en tekoppsstort hål i mitten. Under sjudningsprocessen bör man många gånger ta med skopa lite buljong och hälla detta över äggflotten, vilket underlättar reningsprocessen.
  8. När soppan sjudit klart tar man försiktigt med skopa ur buljong som silas i finmaskig sil och silduk.
  9. Koka upp och skumma av = ta bort fettpärlon (degraissera).
  10. Förvaras i kylskåp. Ta bort fett som stelnat på ytan.

Kockens kommentar

Konsommé (fr. consommé) är en elegant soppa vanligen av kalv- eller hönsbuljong som kokats ner till fond med lagom smakstyrka och som sedan klarats (gjorts genomskinlig). En klarad buljong serveras klar, endast med garnityr som inte grumlar soppan. Läs mer > Så klaras buljong.

Receptet uppdaterat 2020

Tillhörande recept

Kalvbuljong, kalvfond

Hönsbuljong, hönsfond

Consommé Julienne

Consommé Royale

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Consommé, klar/klarad buljong