
Foto: Film: Escoffier Online, consommé brunoise
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 23

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 1
Recept: 354 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Klarad buljong/fond 1.0 liter 23%
Julienne:
Morot 4.0 styck 43%
Rotselleri 200.0 gram 14%
Gul lök 1.0 st stor 20%
Royale:
Äggroyale > 100.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Skära stavar, julienne > Äts ej
Hacka, tärna, brunoise > Äts ej
Så klaras buljong > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 24 tim )
Consommé Julienne är konsommé med fint strimlade eller tändsticksstora grönsaksstavar. Consommé Brunoise är juliennestavar som tärnats. Förbered i god tid, så är det bara att värma soppan innan servering.
- Fond: Till konsommé används färdig klarad fond (buljong) av kalv, kyckling eller annat kött. Används buljong kokas den ner till smakrik fond. Se recept via länk nedan > Consommé.
- Grönsaker: Skala och finstrimla, eller skär grönsaksstavar (läs mer > skära stavar, julienne), eller tärna (läs mer > hacka, tärna). Alla fasta rotsaker eller grönsaker kan användas som morot, selleri, tomat (fast kött utan skal) och liknande. Hårda rotfrukter mjukas upp genom att ligga i het soppa några minuter. Kan också hastigt stekas i smör, men bör då torkas av för att inte ge fettpärlor i soppan. Finhacka någon bladgrönsak som persilja, körvel eller koriander enligt egen smak som extra garnering.
- Servera: Värm upp soppan, den skall serveras het. Smaka av. Häll upp i tallrik och lägg i tillbehören.
Kockens kommentar
Konsommé är en elegant aptitretande förrättssoppa. Den klara soppan serveras "klar", får inte grumlas av garnityr och annat. Att anrätta själva rätten är enkelt, det är tillagningen av buljong som tar tid och själva klarningen som är lite komplicerad (läs mer > Så klaras buljong).
Consommé Royale: Ett annat klassiskt alternativ är att servera soppan med tärnad/formad äggstanning (fr. Oeuf Royale). Se recept via länk nedan > Consommé Royale.
Potage Julienne är klassisk fransk soppa tillredd på buljong som inte klarats. Se dito recept.
Receptet uppdaterat 2020
Tillhörande recept
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan