Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa

Foto: Chef Eric Arrouzé, potage julienne

Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa

Lägg till ingredienser

Tallrikar ā 4 dl: 8

Soppa:

 

Potatis

1.0 

kilo

Purjolök

400.0 

gram

Smör

2.0 

msk

Kycklingbuljong avfettad

1.0 

liter

Vatten

 

 

 

Julienne:

 

Morot

135.0 

gram

Kålrot

135.0 

gram

Blekselleri

135.0 

gram

Purjolök vit del

135.0 

gram

Vispgrädde

2.5 

dl

Smör

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

tsk

Vitpeppar

 

 

Salt

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

Skära stavar, julienne >

 

 

Om mise en place >

 

 

Stavmixer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 271

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2164 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 5%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 355 gram)

Ingredienser

Visa:
Soppa:

Potatis 1.0 kilo 31%

Purjolök 400.0 gram 5%

Smör 2.0 msk 9%

Kycklingbuljong avfettad 1.0 liter 2%

Vatten 0%

 

Julienne:

Morot 135.0 gram 2%

Kålrot 135.0 gram 2%

Blekselleri 135.0 gram 1%

Purjolök vit del 135.0 gram 2%

Vispgrädde 2.5 dl 42%

Smör 1.0 msk 4%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Vitpeppar 0%

Salt 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Skära stavar, julienne > Äts ej

Om mise en place > Äts ej

Stavmixer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 3 tim 30 min )

Se film, klicka på Eric Arrouzé under bilden.

  1. Mise en place (förbered): Buljongen förbereds i förväg, se separat recept via länk nedan. Extra tidsåtgång 3,5 timmar. Ställ fram alla varor.
  2. Soppa: Grovskiva och skölj purjolök. Lägg i stor kastrull med smör. Låt fräsa på svag värme tills mjuka i cirka 5 minuter, utan att purjon tar färg. Rör om. 
  3. Skala och skär potatis i tjocka skivor. Tillsätt detta i grytan, liksom buljong och vatten. Salta lätt. Koka upp och låt sedan sjuda svagt i cirka 20 minuter under lock.
  4. Julienne: Skala morot och kålrot, tvätta selleri och purjo noga. Finstrimla grönsakerna ā la julienne. Se film, läs mer > Skära stavar julienne.
  5. Fräs stavarna al dente (lättstekt) i smör på medellåg värme några minuter utan att de tar färg. Tillsätt salt, peppar och socker. Rör om. Ta av från värmen.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer. Den skall vara ganska tunn. Sila soppan vid behov. Tillsätt grädde. Smaka av. Tillsätt juliennestavarna och rör om.
  7. Servera: Hacka persilja. Häll upp soppan i tallrikar, garnera med persilja. Servera varm soppa. En tallrik är lagom som förrätt eller lätt måltid. Två tallrikar med ett gott bröd är lagom för en hel måltid.

Kockens kommentar

Potage Julienne Darblay är en klassisk fransk soppa som är en av de första soppor som en elev i fransk kockskola brukar få lära sig. Läs mer om hur man skär stavar av grönsaker, klicka på > Skära stavar, julienne. Ett alternativ är Consommé Julienne, som är klarad buljong med fint skurna stavar. Se dito recept via länk nedan.

Darblay stavas ibland d´Arblay. Varifrån namnet kommer är obekant, men en gissning är att rätten kan vara uppkallad efter Frances Burney (1752-1840) som kallades Funny Burney och senare Madame d´Ablay. Hon var en engelsk satiriker, diarist (dagboksskribent) och dramatiker. Att en klassisk fransk soppa skulle vara döpt efter en engelsk kvinna är väl inte helt troligt och Dablay finns som franskt efternamn. Kanske var det i stället den förmögne industrialisten Aymé-Stanislas Darblay (1794-1878) som utvecklade Darbaymetoden för framställning av mjöl? Vet du bättre, hör av dig till Kunskapskokboken.

Tillhörande recept

Hemlagad hönsbuljong

Consommé Julienne

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa