Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron

Foto: Food Wishes, Rockefeller

Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron

Lägg till ingredienser

Portioner ā 6 st: 6

Ostron med skal

36.0 

styck

 

Fyllning:

 

Blekselleri hackad

2.0 

msk

Vattenkrasse hackad

2.5 

dl

Dragon färskhackad

2.0 

msk

Bladpersilja hackad

2.0 

msk

Salladslök hackad

2.0 

dl

Smör rumsvarmt

113.0 

gram

Ströbröd

1.0 

dl

Pernod

2.0 

msk

Kajennpepparpulver

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så öppnas ostron >

 

 

Så lagas ostron >

 

 

Ostrontallrik >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1326 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 20%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 86 gram)

Ingredienser

Visa:

Ostron med skal 36.0 styck 15%

 

Fyllning:

Blekselleri hackad 2.0 msk 0%

Vattenkrasse hackad 2.5 dl 1%

Dragon färskhackad 2.0 msk 0%

Bladpersilja hackad 2.0 msk 0%

Salladslök hackad 2.0 dl %

Smör rumsvarmt 113.0 gram 62%

Ströbröd 1.0 dl 16%

Pernod 2.0 msk 5%

Kajennpepparpulver 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så öppnas ostron > Äts ej

Så lagas ostron > Äts ej

Ostrontallrik > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Rockefeller" under bilden.

  1. Fyllning: Finhacka alla gröna fyllningsingredienser.
  2. Mixa eller blanda alla fyllnadsingredienser till tjock kräm. Ställ kallt i avvaktan på tillredning.
  3. Förvärm ugnen på 250C.
  4. Tillred: Öppna ostronen (läs mer > Så öppnas ostron).
  5. Fördela cirka en matsked smet på varje ostron. Lägg över på ugnsfast fat med bädd av grovt salt.
  6. Gratinera i het ugn i 5-10 minuter. Serveras varma.

Kockens kommentar

Oysters Rockefeller skapades 1899 av Jules Alciatore på restaurang Antoine´s i New Orleans USA. I brist på sniglar skapade han denna rätt och namngav den efter John D. Rockefeller, dåtidens rikaste man i världen. 

Originalet bestod av ostron på skal toppad med en smörblandning av brödsmulor och en hemlig grön sås, som gratinerades i ugn. Många av dagens recept innehåller spenat för att få den gröna färgen, men detta har förnekats av restaurangen. En laboratorie­analys 1896 indikerade att såsen innehöll persilja, puread selleri, salladslök eller gräslök, kapris och olivolja. Det finns många kopior. En vanlig ingrediens är anisspriten Herbsaint eller Pernod Fils absinthe, men dessa ingick knappast i originalet då Herbsaint lanserades 1934 och Pernod Fils absinthe först efter Andra Världskriget. Icke förty innehåller även det här presenterade receptet ingredienser som sannolikt inte fanns i originalet som fortfarande är hemligt.

Alternativ

Ostron Kirkpatrik

Falsk Ostron Rockefeller

Fler recept inom Ostronförrätter ¤

Liknande recept som Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron