Krkost smaksatt med libbsticka

Fotograf/bild: Linda Färnevik, Stora Äleberg Gård *

Libbsticka

(libbsticka, selleriört = örtbladkrydda, påminnande om selleri)

Latin: Levisticum officinale

Engelsk översättning lovage = herb, reminiscent of celery

Fransk översättning livèche = herbe, rappelant le céleri

Italiensk översättning levistico = erba, che ricorda il sedano

Tysk översättning Liebstöckel = Kraut, erinnert an Sellerie

Spansk översättning ligústico = hierba, que recuerda al apio

Libbsticka är en flerårig flockblommig växt som kan bli 1-3 meter hög. Blommarna är gulgröna och sitter i dilliknande blomflockar. Stjälkarna är kraftiga och ihåliga. Bladen, som används som krydda, är djupt flikiga och ganska stora. Arten härstammar från Persien (Iran) och det var sannolikt romarna som förde den till Europa. Den har förvildadats i Sydeuropa och finns även i Sydsverige. Förekommer ymnigt i italienska Ligurien. Frö, blad, stjälk och rot kan användas.

  • Smak: Stark mustig arom med sötblommiga toner, påminnande om selleri. Den kallas därför ibland för selleriört. Kan upplevas lite tvålig som koriander.
  • Alternativ vara: Färsk seller och sellerifrön.
  • Försäljning/säsong: Sommarhalvåret av egen skörd. Libbsticka är svår att hitta i handeln.
  • Förvaring: Färsk i trädgårdslandet. Blad kan frysas. Frön kan torkas och förvaras i burk torrt och mörkt.

Odla: Det finns färdiga plantor att köpa. Libsticka trivs i lite fuktig men dränerad matjord på solig plats eller i halvskugga. Libbsticka växer som ogräs i täppan varför krukodling är lämplig. Den blir snabbt manhög, skär ner örten när den blir för stor vilket kan ske flera gånger per säsong. Mogna frön samlas in och torkas. Läs mer > Odla libbsticka.


ANVÄNDNING

Smaken är mycket kraftig och skall därför användas sparsamt. Smaken bevaras även under kokning. Späda färska, frysta eller torkade blad och frön kan användas. Färska hackade blad passar i sallader och grönsaksrätter. Det är gott att blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka och använda som pynt på soppor, smörgåsar, sill o.d. Man kan blanchera (hastigt koka) och äta stälkarna. Även roten kan ätas rå eller kokt. Blad kan också tillsättas i drinkar. Frökryddan passar bäst till kraftfulla rätter - köttgrytor, soppor, stuvningar. Kan tillsättas i vegetariska rätter med ris, samt i bröd.

Läs mer

Odla libbsticka

Recept med Libbsticka

Det finns 1 recept med Libbsticka