Timjan

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Timjan

(timjan = färsk eller torkad örtbladkrydda, thymol)

Latin: Thymus

Engelsk översättning thyme = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning thym = herbes/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning timo = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Thymian = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning tomillo = hierba/especia, hojas frescas o secas

Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta. Mot "kopparslagare", dvs för kraftig spritkonsumtion, rekommenderades trädgårdstimjan. Under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan som en symbol för mod. Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan som ger en annorlunda smakupplevelse. Se separata avsnitt.

  • Smak: Starkt aromatisk, kryddig doft som sprids när man rör vid plantan. I timjan finns en essentiell olja som benämns thymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.
  • Alternativ vara: Rosmarin.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs i kruka året om. Säljs också torkad och hackad.
  • Förvaring: Färsk timjan förvaras bäst i sin kruka. Knippe färsk timjan förvaras i plastpåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Timjan fungerar väl att torka och förvaras sedan i sluten förpackning, torrt och mörkt. Färsk timjan kan också frysas.

Odla: Timjan odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Härdig, tål svensk vinter. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa.


SÅ ANVÄNDS TIMJAN

Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Den har en genomträngande smak som bör användas i små mängder. Det är en robust krydda som tål att tillagas, flitigt använd i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Rå timjan används inte så ofta rå, den kan upplevas lite kantig och konstig. Färsk är den vacker som garnering och anses god till äggröra och i tomatsallad samt till linser. Timjan används som brännvins- och likörkrydda och timjante är uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).

Läs mer

Trädgårdstimjan

Kryddbukett, kryddpåse

Backtimjan

Citrontimjan

Odla timjan

Recept med Timjan

Det finns 320 recept med Timjan