Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kokt fläsklägg med rotmos
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 173
Kcal / portion: 796
GBR (GI) / port: 4
Recept: 3182 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 5%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 69%
Gul lök 1.0 st stor Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Kryddpeppar hel 4.0 korn Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Timjan torkad 1.0 tsk Äts ej
Salt 0%
Rotmos:
Kålrot 0.6 kilo 6%
el. majrova 0%
Morot 1.0 styck 1%
Potatis mjölig sort 0.2 kilo 4%
Tillbehör:
Äppelmos 2.0 dl 16%
Senap svensk 4.0 msk 3%
Alternativ:
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om äppelmos > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Lägg: Om färsk lägg tillsätts 1,5 tsk salt per liter kokvatten, rimmad saltas inte. Hemrimmad bör lakas ur 4 timmar i vatten innan tillagning, butiksköpt behöver inte vattnas ur.
- Skumma av: Lägg köttet i gryta. Fyll på med vatten så att det täcker väl (vattnet skall täcka under hela koktiden). Koka upp och skumma av. (läs mer > Så skummar man).
- Koka: Tillsätt kryddor och grovdelad lök. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 3 (2-4) timmar, tills köttet lätt kan lossas från ben. Ta av från plattan och låt vila i spadet. Spar en del av spadet.
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar (ger kort koktid). Lägg det i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka i 15 minuter. Skala och skär potatis och lägg i grytan. Låt koka i ytterligare 15 minuter.
- När rotfrukterna mjuknat, mosa dem med potatisstöt. Späd med lite läggbuljong. Smaka av med salt och peppar.
- Servering: Kött med ben kan serveras som de är, eller så skär man bort svål och större fettmängder vilket blir aptitligare på tallriken. Servera med ben, eller frigör även detta.
Kockens kommentar
Fläskläggen kan vara färsk, rimmad eller rökt. En korthuggen lägg väger cirka 550 gram och ger runt 200 gram ätbart. En hel lägg cirka 1,4 kilo. Svål, ben och ytligt fett utgör 2/3-delar vikten (läs mer > klicka på ingrediensen). Rotmos och senap är klassiska tillbehör och vill man kan man på tyskt vis även äta surkål till.
Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 539g) och energimängden med ~225 Kcal (= 936 Kcal) per portion. Det vill säga normal portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~380 gram vilket är en låg portionsvikt och energimängden knappt 500 Kcal per portion, vilket är ett normalvärde.
Fläsklägg är typisk tysk husmanskost och benämns Eisbein om kokt och Haxe om ugnslagad eller grillad. Se recept via länk nedan.
Alternativt
Fler recept inom Fläsklägg
Liknande recept som Kokt fläsklägg med rotmos
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläsklägg med sefardiska smaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Tid: 2 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Knusprige Schweinshaxe, ugnslagad fläsklägg med knaperstekt svål
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: