Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 553

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3317 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ciderbräserad fläsklägg
Fläsklägg lång rimmad 1.4 kilo 42%
Purjolök 1.0 styck 2%
Morot 2.0 styck 2%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Cider (torr) 33.0 cl 7%
Timjan färsk 3.0 kvistar 0%
Rotmos
Kålrot 700.0 gram 7%
Morot 3.0 styck 3%
Potatis 4.0 styck 8%
Smör normalsaltat 2.0 msk 6%
Vitpeppar 0%
Grönsaksbuljongtärning 2.0 styck 1%
Vatten 1.0 liter 0%
Senapscreme
Creme fraiche 2.0 dl 19%
Dijonsenap ¤ 2.0 msk 1%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Skapat av: Tryffelsvinet
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Sätt ugnen på 150-175 grader.
- Rör ihop ingredienserna till senapscremen. Ställ kallt.
- Smält smör i stekpanna och bryn fläskläggen tills fått fin färg. Salta och peppra. Flytta över läggen till gjutjärnsgryta.
- Skiva purjolök och morot grovt. Stek i fläskläggens stekflott tills grönsakerna fått färg. Häll grönsakerna (med flott!) i gjutjärnsgrytan.
- Täck fläskläggen med cider. Släng i vitlök och timjan. Ös köttet med cider. Sätt in grytan, med lock, i ugnen.
- Låt läggen bräsera i 2-3 timmar. Ös köttet ofta. Vänd gärna efter halva tiden. Låt köttet vila ca. 15 min när färdigt.
- Koka upp grönsaksbuljongen. Skala kålrot, morot och potatis. Skär i mindre bitar. Koka kålrot och morot i buljong i ca. 20 minuter. Lägg sedan i potatisen och koka tills potatisen blivit mjuk.
- Sila av buljong, spara. Mosa/mixa/stompa rotfrukterna. Sätt moset på varm platta och vispa till önskad konsistens. Tillsätt ev. lite buljong.
- Bena ur och skiva upp fläskläggen. Servera med rotmos, senapscreme och ciderbräserade grönsaker.
Kockens kommentar
Kokt fläsklägg med rotmos är en svensk klassiker. I detta recept har jag dock valt att låta bräsera läggen i torr fransk cider. Bräsering ger ett mört kött och en god och mustig smak.Passande dryck är porter eller ett torrt vitt vin. Liksom en torr cider är att rekommendera.
Fler recept inom Fläsklägg
Liknande recept som Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläsklägg med sefardiska smaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Tid: 2 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Knusprige Schweinshaxe, ugnslagad fläsklägg med knaperstekt svål
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: