Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme

Foto: Medlemsrecept

Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Ciderbräserad fläsklägg

 

 

 

Fläsklägg lång rimmad

1.4 

kilo

Purjolök

1.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Cider (torr)

33.0 

cl

Timjan färsk

3.0 

kvistar

Salt och peppar

 

 

 

Rotmos

 

 

 

Kålrot

700.0 

gram

Morot

3.0 

styck

Potatis

4.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vitpeppar

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Grönsaksbuljongtärning

2.0 

styck

Vatten

1.0 

liter

 

Senapscreme

 

 

 

Creme fraiche

2.0 

dl

Dijonsenap ¤

2.0 

msk

Persilja finhackad

2.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 553

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3317 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 4%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 709 gram)

Ingredienser

Visa:
Ciderbräserad fläsklägg 

Fläsklägg lång rimmad 1.4 kilo 42%

Purjolök 1.0 styck 2%

Morot 2.0 styck 2%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Cider (torr) 33.0 cl 7%

Timjan färsk 3.0 kvistar 0%

Salt och peppar 0%

 

Rotmos 

Kålrot 700.0 gram 7%

Morot 3.0 styck 3%

Potatis 4.0 styck 8%

Smör normalsaltat 2.0 msk 6%

Vitpeppar 0%

Salt och peppar 0%

 

Grönsaksbuljongtärning 2.0 styck 1%

Vatten 1.0 liter 0%

 

Senapscreme 

Creme fraiche 2.0 dl 19%

Dijonsenap ¤ 2.0 msk 1%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Sätt ugnen på 150-175 grader.
  2. Rör ihop ingredienserna till senapscremen. Ställ kallt.
  3. Smält smör i stekpanna och bryn fläskläggen tills fått fin färg. Salta och peppra. Flytta över läggen till gjutjärnsgryta.
  4. Skiva purjolök och morot grovt. Stek i fläskläggens stekflott tills grönsakerna fått färg. Häll grönsakerna (med flott!) i gjutjärnsgrytan.
  5. Täck fläskläggen med cider. Släng i vitlök och timjan. Ös köttet med cider. Sätt in grytan, med lock, i ugnen.
  6. Låt läggen bräsera i 2-3 timmar. Ös köttet ofta. Vänd gärna efter halva tiden. Låt köttet vila ca. 15 min när färdigt.
  7. Koka upp grönsaksbuljongen. Skala kålrot, morot och potatis. Skär i mindre bitar. Koka kålrot och morot i buljong i ca. 20 minuter. Lägg sedan i potatisen och koka tills potatisen blivit mjuk.
  8. Sila av buljong, spara. Mosa/mixa/stompa rotfrukterna. Sätt moset på varm platta och vispa till önskad konsistens. Tillsätt ev. lite buljong.
  9. Bena ur och skiva upp fläskläggen. Servera med rotmos, senapscreme och ciderbräserade grönsaker.

Kockens kommentar

Kokt fläsklägg med rotmos är en svensk klassiker. I detta recept har jag dock valt att låta bräsera läggen i torr fransk cider. Bräsering ger ett mört kött och en god och mustig smak.

Passande dryck är porter eller ett torrt vitt vin. Liksom en torr cider är att rekommendera.

Fler recept inom Fläsklägg

Liknande recept som Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme