Fläsklägg med sefardiska smaker

Foto: Arne Adler

Fläsklägg med sefardiska smaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläsklägg hel färsk

1.0 

kilo

Gul lök

3.0 

st stora

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Tomatpuré konserv

0.5 

dl

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Kanel

1.0 

tsk

Kryddpeppar mald

1.0 

tsk

Lagerblad

2.0 

blad

Timjan torkad

1.0 

tsk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Kalvfond koncentrerad

1.0 

msk

Rödvin

4.0 

dl

Citronskal rivet

0.5 

msk

Majsstärkelse

0.5 

msk

Portvin

1.0 

dl

Vatten

1.0 

liter

Olivolja

2.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläsklägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 499

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1997 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 576 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg hel färsk 1.0 kilo 50%

Gul lök 3.0 st stora 11%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Tomatpuré konserv 0.5 dl 1%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Kanel 1.0 tsk 0%

Kryddpeppar mald 1.0 tsk 0%

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%

Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Rödvin 4.0 dl 16%

Citronskal rivet 0.5 msk 0%

Majsstärkelse 0.5 msk 1%

Portvin 1.0 dl 8%

Vatten 1.0 liter 0%

Olivolja 2.0 msk 11%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas fläsklägg > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Skär noga bort all svål från fläskläggen. Skala och skiva lök och vitlök. Finhacka chili. Riv citronskal.
  2. Hetta upp olja i en stor tjockbottnad kastrull. Bryn löken på låg värme tills den är gyllenbrun och mjuk. Fräs vitlök, tomatpuré, chili, kanel och kryddpeppar någon minut under omrörning. Rör ner lagerblad, timjan, rosmarin, fond och rödvin. Koka upp.
  3. Lägg ner fläsklägg. Fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp. Sänk värmen. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
  4. Tillsätt lite mer av alla kryddorna för att liva upp smaken. Stöt dem gärna i mortel först. Rör ner citronskal.
  5. Blanda majsstärkelse och portvin. Rör ner i grytan. Låt puttra sakta utan lock cirka 15 minuter. Späd med vatten efter behag. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera med grovriven fetaost, gröna bönor och halvgrovt bröd.

Kockens kommentar

Tips: Förmodligen får du sås över. Ät den förstärkt med kikärter dagen efter, gärna med pasta och riven fetaost.

Sefard = jude ur en del av judenheten med traditioner från den judiska medeltidskulturen i Spanien.

Fler recept inom Fläsklägg

Liknande recept som Fläsklägg med sefardiska smaker