Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 499

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1997 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläsklägg hel färsk 1.0 kilo 50%
Gul lök 3.0 st stora 11%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Tomatpuré konserv 0.5 dl 1%
Chilifrukt röd 1.0 styck 0%
Kanel 1.0 tsk 0%
Kryddpeppar mald 1.0 tsk 0%
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Rödvin 4.0 dl 16%
Citronskal rivet 0.5 msk 0%
Majsstärkelse 0.5 msk 1%
Portvin 1.0 dl 8%
Vatten 1.0 liter 0%
Olivolja 2.0 msk 11%
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (2 tim 30 min )
- Skär noga bort all svål från fläskläggen. Skala och skiva lök och vitlök. Finhacka chili. Riv citronskal.
- Hetta upp olja i en stor tjockbottnad kastrull. Bryn löken på låg värme tills den är gyllenbrun och mjuk. Fräs vitlök, tomatpuré, chili, kanel och kryddpeppar någon minut under omrörning. Rör ner lagerblad, timjan, rosmarin, fond och rödvin. Koka upp.
- Lägg ner fläsklägg. Fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp. Sänk värmen. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
- Tillsätt lite mer av alla kryddorna för att liva upp smaken. Stöt dem gärna i mortel först. Rör ner citronskal.
- Blanda majsstärkelse och portvin. Rör ner i grytan. Låt puttra sakta utan lock cirka 15 minuter. Späd med vatten efter behag. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Krydda med salt och peppar.
- Servera med grovriven fetaost, gröna bönor och halvgrovt bröd.
Kockens kommentar
Tips: Förmodligen får du sås över. Ät den förstärkt med kikärter dagen efter, gärna med pasta och riven fetaost.Sefard = jude ur en del av judenheten med traditioner från den judiska medeltidskulturen i Spanien.
Fler recept inom Fläsklägg
Liknande recept som Fläsklägg med sefardiska smaker
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläsklägg med sefardiska smaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Tid: 2 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Knusprige Schweinshaxe, ugnslagad fläsklägg med knaperstekt svål
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: