Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 576

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2305 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 4%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläsklägg hel rimmad 3.0 styck 71%
Tillbehör:
Potatis 600.0 gram 17%
Surkål konserverad 400.0 gram 3%
Enbär } 6.0 styck 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Senap svensk 1.0 dl 8%
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Så knapersteks svål > Äts ej
Om surkål > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 5 tim )
- Sätt ugnen på 130°C.
- Kött: Lägg fläsklägg i en bunke. Ställ under vattenkranen. Spola i kallt vatten i 5 minuter.
- Lägg över på galler med plåt under. Sätt in i ugnen i 3-5 timmar, tills köttet lätt lossar från benet.
- Tillbehör: Skala och koka potatis.
- Häll surkål i en kastrull. Slå på vatten tillsammans med enbär och lagerblad. Låt småkoka i 10 minuter. Rör om.
- Servera med en god senap.
Kockens kommentar
Färsk eller rimmad fläsklägg kan kokas, bräseras, ugnslagas, grillas eller rökas (läs mer > Så lagas fläsklägg). För knaperstekt svål, se > Så knapersteks svål.Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 488g) och energimängden med ~225 Kcal (= 634 Kcal) per portion. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~340 gram vilket är en låg portionsvikt och energimängden knappt 185 Kcal per portion, vilket är ett mycket lågt energiintag.
Fler recept inom Fläsklägg
Liknande recept som Ugnslagad fläsklägg med surkål
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Berliner Eisbein mit Sauerkraut und Erbspüree, fläsklägg med surkål och ärtpuré
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläsklägg med sefardiska smaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Tid: 2 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Knusprige Schweinshaxe, ugnslagad fläsklägg med knaperstekt svål
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciderbräserad fläsklägg med rotmos och dijoncreme
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: