Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkål ansad

0.5 

kilo

Dofilus

1.5 

msk

Grovt salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om surkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 31

Kcal / portion: 41

GBR (GI) / port: 1

Recept: 164 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 131 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitkål ansad 0.5 kilo 91%

Dofilus 1.5 msk 9%

Grovt salt 0%

 

Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om surkål > Äts ej

Tillagning (1 tim + 450 tim )

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken. Finstrimla kålen t.ex. med en osthyvel.
  2. Lägg ett lager kål i en stor rostfri bunke. Strö över lite grovt salt. Stöt med knytnäve eller potatisstöt, tills kålen vattnar sig. Upprepa lager+salt+stöta tills kålen är slut.
  3. Häll dofilus på det översta lagret. Lägg på en tallrik/lock och en tyngd.
  4. Kontrollera efter några timmar att kålen täcks av vätska. Om inte, häll på lättsaltat vatten (1 krm per deciliter vatten). Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor.
  5. Därefter kan kålen förvaras svalt (kylskåp) i 1 månad. För den som inte orkar vänta kan vi meddela att det finns färdiglagad surkål på burk att köpa i handeln.

Kockens kommentar

Att sura mat är ett gammalt sätt att konservera mat. Att sura kål kan ske på olika sätt. Klassiskt suras kål med saltvatten, men det är numera enklare att även tillsätta någon surad mjölkprodukt t.ex. filmjölk. Bäst surar man kål på hösten, då kålen är som bäst.

Passar till

Fläsklägg

Alt: Surkålsvarianter

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Hemlagad surkål