Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1054 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 6%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Surkål konserverad 500.0 gram 8%
Med kumminsmak:
Kummin hel 2.0 tsk 1%
Vatten 3.0 dl Äts ej
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 2%
Salt 0%
Med äpple och nötter:
Äpple utan skal 2.0 styck 12%
Gräddfil 2.0 dl 26%
Kvarg naturell 4% fett 150.0 gram 13%
Nötter 1.0 dl 37%
Kockskolan:
Om surkål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Naturell: Värm upp surkålen i lite vatten cirka 10 minuter.
- Surkål med kumminsmak: Skölj gärna surkålen och låt rinna av. Häll surkål, vatten, kummin och fond i en kastrull. Låt småkoka 15 minuter eller mer. Smaka av med salt. Serveras varm. Passar till fläsklägg, korv och kassler.
- Surkål med äpple och nötter: Låt surkålen rinna av. Grovriv äpple. Blanda surkål, äpple, gräddfil och keso. Grovhacka nötter och strö över. Serveras kall till kyckling, skinka, rostbiff.
Kockens kommentar
Surkål är billig och nyttig mat, som tillreds av vitkål som "suras" (se Hemlagad surkål), vilket tar lång tid 2-3 veckor. Enklare är det då att köpa en burk. Tack vare syrningen blir kålen lättsmält.
Surkål är nyttigt och skonsamt för magen. Kan enkelt tillagas. Läs mer > Om surkål.
Jämför
Fler recept inom Kokta grönsaker
Liknande recept som Surkålsvarianter av burkkål
-
Koka grönsaker - grundrecept
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Broccoli med citrusdressing
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Maximillian
-
Broccoli al dente
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ratatouille, blandade grönsaker från Provence
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Tid: 20 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Så skalas och kokas vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt spenat, stekt spenat
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget