Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 67

Kcal / portion: 243

GBR (GI) / port: 1
Recept: 973 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Aubergine 1.0 styck 7%
Blekselleri hackad 3.0 dl 2%
Paprika röd 1.0 styck 4%
Gul lök 1.0 styck 5%
Chiliflingor 1.0 krm 0%
Tomater hela burk 1.0 burk 7%
Russin 1.0 dl 18%
Kapris 3.0 msk 1%
Oliver svarta kalamata 1.5 dl 7%
Strösocker 1.0 msk 6%
Rödvinsvinäger 2.0 msk 1%
Olivolja till stekning 3.0 msk 35%
Tillvalsalternativ:
Basilika 0%
Persilja 0%
Mynta färsk 0%
Parmesan 0%
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Laura" under bilden.
- Förbered: Skala och hacka lök. Skär selleri, paprika och aubergine i mindre bitar. Kärna ur oliver. I filmen saltas auberginebitarna riklig med salt och läggs under press i 1 timme. Därefter sköljs de av och torkas något. Detta för att bli av med fruktens beska. Detta är inte nödvändigt, särskilt som dagens aubergine har mildare smak än förr.
- Fräs: Hetta upp på medelhög värme matolja i en gryta eller stekkastrull. Fräs lök, paprika och selleri i cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt aubergine och chiliflingor och låt fräsa i ytterligare ett par minuter.
- Koka: Tillsätt burktomater och russin. Låt småkoka i 20-25 minuter tills grönsakerna är genomkokta och stuvningen blivit simmig. Tillsätt oliver, kapris, socker och vinäger. Låt koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rätten kan tillagas i god tid och med fördel sparas till nästa dag. Den blir ännu godare av att vila.
- Servera röran varm, ljummen eller kall till pasta, kött, fisk, eller som ensamrätt på ett gott bröd eller skorpor.
Kockens kommentar
Caponata är en klassisk siciliansk-italiensk sötsur-salt grönsaksröra som serveras som tillbehör till kött, fisk och pasta, eller som antipasto (it. "före måltiden") till exempel på bröd. Ursprungligen sjömansmat som åts tillsammans med skorpor. Den äts varm, ljummen (= bäst) eller kall. Rättens huvudingrediens är aubergine smaksatt med en rejäl skvätt vinäger och kapris och kan innehålla allehanda grönsaker som blekselleri, lök, tomater, paprika och oliver. Egentligen vad man råkar ha tillgång till.Den karaktäristiska sötsura-salta smaken åstadkoms på olika sätt. Syrligheten skapas av rödvinsvinäger eller citronjuice, sötman kommer från socker eller torkade frukter som sultanrussin. Sältan får man av kapris, oliver eller sardeller. Bladkryddor som persilja, basilika och mynta förekommer ofta i rätten. Nötter och frön kan också finnas med. Det finns väldigt många varianter.
Fler recept inom Kokta grönsaker
Liknande recept som Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
-
Koka grönsaker - grundrecept
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Broccoli med citrusdressing
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Maximillian
-
Broccoli al dente
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ratatouille, blandade grönsaker från Provence
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Tid: 20 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Så skalas och kokas vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt spenat, stekt spenat
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget