Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 0
Recept: 938 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 8%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kort spad (court bouillon):
Vatten 5.0 dl 0%
Olivolja 1.0 dl 80%
Citron juice+fruktkött 0.8 styck 4%
Kryddbukett el. kryddpåse:
Gasbinda Äts ej
Persiljestjälkar 6.0 styck 0%
Blekselleri 1.0 stjälk 0%
el. sellerifrön 1.0 krm Äts ej
Fänkål 1.0 kvist 0%
el. fänkålsfrön 1.0 krm Äts ej
Timjan färsk 1.0 kvist 0%
el. timjan torkad 1.0 krm Äts ej
Vitpeppar hel 12.0 korn 0%
Korianderfrön hel 6.0 styck 0%
Alternativ:
Champinjoner 500.0 gram 14%
Kronärtskocka 4.0 styck Äts ej
Blekselleri 500.0 gram Äts ej
Slanggurka 500.0 gram Äts ej
Aubergine 500.0 gram Äts ej
Endivsallat 500.0 gram Äts ej
Purjolök 500.0 gram Äts ej
Borretanalök 500.0 styck Äts ej
Paprika färsk 4.0 styck Äts ej
Garnering:
Kryddgrönt 0%
Kockskolan:
Om kort spad > Äts ej
Så kokas grönsaker > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (20 min + 45 min )
- Kort spad (court bouillon): Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud dem i 10 minuter.
- Koka (sjud):
Champinjoner: Putsa och tvätta. Stora delas. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Kronärtskockor: Ansa ut bottnar (läs mer, klicka på ingrediensen). Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Blekselleri: Dela i mindre bitar. Låt sjuda i kort spad i 30-40 minuter tills mjuka.
Gurka: Skala och dela den på längden. Skeda ur kärnorna. skär i halvcentimeters långa strimlor och skär av i 5 centimeters bitar. Blanda med salt och låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Aubergine: Skala och skär upp i mindre bitar. Blanda med salt och citronjuice. Låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Endive: Halvera eller dela i fyra delar. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Purjolök: Putsa och skär i 2 dm bitar. Låt löken sjuda i kort spad 30-40 minuter tills mjuk.
Borretanalök: Förväll 1 minut i kokande vatten. Skala. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Paprika: Halvera. Ansa bort vitt kött och kärnor. Skiva. Låt sjuda i kort spad 10 minuter. - Reducera: Koka häftigt ner spadet tills 0,5-1 dl återstår. Smaka av och sila spadet över grönsakerna. Låt kallna. Kan sparas i kylskåp i ett par dagar.
- Servera: Garnera med kryddgrönt, till exempel hackad persilja. Servera som förrätt, tillbehör eller som del i en grönsakssallad.
Kockens kommentar
Ā la grecque = allehanda grönsaker som sjudits i kort spad (fr. court bouillon) och som sedan serveras kalla med nedkokat spad. Först kokas ingredienserna i det korta spadet cirka 10 minuter för att dra ut smakämnena. Sedan kokas grönsakerna cirka 10 minuter i spadet. Grönsakerna tas ur och spadet kokas kraftigt ner tills några matskedar återstår. Det nedkokade spadet hälls över grönsakerna som serveras ljumma eller kalla. Läs mer > Kort spad.Fler recept inom Kokta grönsaker
Liknande recept som Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
-
Koka grönsaker - grundrecept
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Broccoli med citrusdressing
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Maximillian
-
Broccoli al dente
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ratatouille, blandade grönsaker från Provence
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Tid: 20 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Så skalas och kokas vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt spenat, stekt spenat
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget