 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Jonny´s selected Seeds, cipollini
Borretanalök
(borretanalök = italiensk liten platt lök, Så används borretanalök)
Latin: allium cepa
                 borettana onions, gold coin = Italian small, flat onion
                borettana onions, gold coin = Italian small, flat onion
              
                 oignons borettana = un petit et plat oignon Italien, oignon borrettana de Vénétie
                oignons borettana = un petit et plat oignon Italien, oignon borrettana de Vénétie
              
                 oignons borettana = un petit et plat oignon italien
                oignons borettana = un petit et plat oignon italien
              
                 Borettana Zwiebeln = italienische kleine und flache Zwiebel
                Borettana Zwiebeln = italienische kleine und flache Zwiebel
              
                 cebollas boretanas, cebolla cippolini = cebolla italiana pequeņa y plana, cebollas borrettane del Vénetio
                cebollas boretanas, cebolla cippolini = cebolla italiana pequeņa y plana, cebollas borrettane del Vénetio
              
                Grupper inom
                Kepalök, matlök:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Borretanalök är en liten plattrund italiensk matlök, en variant av arten kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Löknamnet sannolikt från byn Boretta i provinsen Reggio Emilia i provinsen Emilia-Romagna. Löken sägs ha odlats där alltsedan 1400-talet. Numera även odlad i provinsen Parma och i södra Veneto.
- Vikt: Runt 65 gram.
- Smak: Liknande gul lök.
- Alternativ: Annan smålök, gul lök, med flera löksorter.
- Försäljning: Säljs till och från i butik, då vanligen kallad steklök.
- Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad.
SÅ ANVÄNDS BORRETANALÖK
Löken används på samma sätt som gul eller annan matlök, som smaksättare och tillbehör till mat. Dess mindre storlek gör den särskilt lämpad hel i grytor eller som tillbehör till mat. Liksom för gul lök karamelliseras glukosen i löken vid upphettning vilket ger sötma. Kan med fördel glaseras och ugnsstekas varvid den passar som tillbehör, särskilt till kötträtter. Löken används också till inläggning (syltlök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Borretanalök
Det finns 8 recept med Borretanalök
- 
                
                    Potatisgnocchi med lök, bakad portabello och spenatTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Inkokt lök med saffran och stjärnanisTid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Gryta på lamm med primörerTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vinTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Kyckling med svamp och lök i lergrytaTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad glaserad smålökTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rödbetssallad med bakad tomat och lökTid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spadTid: 20 min (+ 45 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara