Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kyckling hel med skinn

1.0 

styck

Borretanalök

8.0 

styck

Fänkål

1.0 

styck

Champinjoner

12.0 

styck

Vitt vin

3.0 

dl

Kycklingbuljong avfettad

2.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Maizena ljus

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så kokas höns, kyckling >

 

 

Om höns, kyckling >

 

 

Om poule au pot >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2890 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 617 gram)

Ingredienser

Visa:

Kyckling hel med skinn 1.0 styck 63%

Borretanalök 8.0 styck 5%

Fänkål 1.0 styck 2%

Champinjoner 12.0 styck 2%

Vitt vin 3.0 dl 7%

Kycklingbuljong avfettad 2.0 liter Äts ej

el. vatten + konc. fond Äts ej

Maizena ljus 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 19%

 

Kockskolan:

Så kokas höns, kyckling > Äts ej

Om höns, kyckling > Äts ej

Om poule au pot > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Stycka kycklingen. Låren delas i leden. Vingen skärs ut. Bröstet skärs ut med bröstbenet kvar och delas rakt över en gång.
  2. Tillbehör: Skala och koka potatis.
  3. Koka: Lägg kycklingen i en stor kastrull. Fyll med kallt vatten så det täcker. Koka upp. Häll av vattnet. Spola rent kycklingen. Gör rent kastrullen. Alternativt skumma av väl.
  4. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen. Slå på vitt vin och buljong så det täcker. Koka upp och dra ner värmen. Koka på svag värme.
  5. Dela champinjonerna och lägg i. Skär fänkål i fyra delar och lägg i grytan. Skala lökar och lägg i grytan. Koka på svag värme i cirka 25 minuter.
  6. Plocka upp kycklingen och lägg i en djup skål. Red av grytan med maizena utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över kycklingen. Garnera eventuellt med lite persilja. Servera med nykokt potatis.

Kockens kommentar

När man kokar upp kycklingen och sedan rengör kastrullen för att sedan koka klart kallar vi kockar för att man blancherar, det gör att buljongen blir ljus och klar.

Borretanlök är en liten tillplattad kepalök, en variant av gul lök. Benämns oftast "pärllök" i Sverige vilket är missvisande. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Kokt höna med ris och curry

Dillkyckling i sötsur sås

Kokt kyckling i dillsås

Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤

Liknande recept som Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin